2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Három győztes választás és tizenhárom évi kormányzás után a Munkáspárt vereséget szenvedett. A konzervatívok nyertek, de nem lesz meg az abszolút többségük - így 36 év óta először koalíciós vagy kisebbségi kormány alakulhat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bootle on Merseyside munkáspárti jelöltje, a 77 éves Joe Benton éppen egy szórólapot gyömöszölt be egy ház levélnyílásán, amikor a házőrző leharapta az ujját. Bentont kórházba szállították. Pechjére a baleset még azelőtt történt, hogy szavazott volna, így biztos, hogy eggyel kevesebb szavazatot kap. Benton a szavazatszámláláson sem lehet jelen. (BBC)

  •  

    Kilenc közvélemény-kutató készített felméréseket közvetlenül a választások előtt. Valamennyi a Konzervatívok győzelmét jelezte, és csak egy mérés szerint előzik majd meg a liberálisok a Munkáspártot. Hagyományosan a kutatók felülmérik a Munkáspártot, a népi bölcsesség szerint az a felmérés a legpontosabb, amelyben a leggyengébb a Munkáspárt. Ez most az Angus Reidé: Konzervatív Párt (Con) 36, Liberális Demokrata Párt (Lib Dem) 29, Munkáspárt (Lab) 24. A többi felmérés röviden:

     

    Populus: Con 37, Lab 28, Lib Dem 27

    ComRes: Con 37, Lab 28, Lib Dem 28

    Opinium: Con 35, Lab 27, Lib Dem 26

    ICM: Con 36, Lab 28, Lib Dem 26

    YouGov: Con 35, Lab 28, Lib Dem 28

    Harris: Con 35, Lab 29, Lib Dem 27

    TNS BMRB: Con 33, Lab 27, Lib Dem 29

    Ipsos MORI: Con 36, Lab 29, Lib Dem 27

     

  • Régóta nem tapasztalt izgalmakat hozott a választási kampány Nagy-Britanniában. Idén először miniszterelnök-jelölti tévévitát is tartottak, a liberális demokrata Nick Clegg meggyőző teljesítményével jelentősen növelni tudta pártja támogatottságát, ezzel teljesen bizonytalanná tette a választások kimenetelét. Az biztosnak tűnik, hogy a konzervatívok nyernek, de valószínűleg nem szereznek abszolút többséget. A liberálisok szavazatszámban megelőzhetik a Munkáspártot, mely a választási rendszer sajátosságai miatt így is a második legtöbb képviselői helyet szerezheti meg.