Fel kellett emelni az olajfogó szerkezetet

2010.05.09. 07:52
Fel kellett emelni a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa színhelyén a fő szivárgásnál elhelyezett olajfogó szerkezetet jéghez hasonló kristályok képződése miatt, közölte szombaton a BP egyik vezetője.

"A nagy műszaki kihívás a szerkezet elhelyezése után a hidrát keletkezése volt" - mondta el Doug Suttles, a brit olajvállalat kitermelési igazgatója sajtótájékoztatóján, aki szerint a következő két nap várhatóan a probléma megoldásának keresésével telik majd.

Mellé tették

A csaknem 100 tonnás, 12 méter magas, torony alakú betonszerkezetet pénteken eresztették le a tengerfenékre, 1500 méteres mélységbe, hogy megakadályozzák az olajszivárgást, amely miatt naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj kerül a tengerbe a Mexikói-öbölben, 80 kilométernyire a luisianai partoktól  a BP által üzemeltetett, áprilisban felrobbant, majd elsüllyedt  Deepwater Horizon olajkitermelő platformból.

A nehézségek azután kezdődtek, hogy a szerkezetet elhelyezték a tengerfenéken, a belsejében ugyanis nagy mennyiségű hidrát keletkezett, így a szakembereknek fel kellett  emelniük és a szivárgás helye mellé helyezniük.

A kristályok gáz és a víz együttes hatására keletkeznek bizonyos nyomás alatt és bizonyos hőmérsékleten - magyarázta Doug Suttles.

Az óriás berendezés úgy működne, mint egy tölcsér: ahelyett, hogy a tengerbe ömlene, a nyersolajat egy csövön át  egy tankhajóba szivattyúznák. A szakemberek ily módon a kiömlő olaj legfeljebb 85 százalékának hasznosítására számítanak.

Az olajfogó elhelyezése előtt a BP és az amerikai hatóságok is figyelmeztettek azokra a nehézségekre, amelyek akadályozhatják e rendkívül bonyolult, ilyen mélységben korábban soha nem végzett műveletet.

Fájdalomcsillapítás

A tisztító hajók folytatják az olaj lefölözését, csakúgy, mint a repülőgépek az olaj bomlását segítő vegyszerek szórását, jelentette be Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya sajtótájékoztatóján.

Több mint 274 kilométeres szakasz védelmét biztosították úszó tömlőkkel. Tizenkét különböző helyen összesen 400 kilométer hosszan helyezik majd el az olajat lekötő úszó tömlőket.

Mary Landry elmondta, hogy eddig két madarat tisztítottak meg az olajtól. Hozzátette: pénteken két madár- és három teknőstetemet találtak, folyik annak megállapítása, hogy az olajfolt okozta-e a pusztulásukat.

Az óriás olajfogó elhelyezésének kudarca rossz hír a Mexikói-öböl partvidékén - Texastól  Floridáig - élőknek, de a kedvező időjárás miatt a következő napokban az olajfolt várhatóan nem közelíti meg a partot.

A nyersolaj már elérte Louisiana állam lakatlan szigeteit és a szövetségi állam kormányzója, Bobby Jindal figyelmeztetett, hogy a mocsaras vidéken sokkal nehezebb lesz az olajmentesítés.