Amerikai rakétacsapás Pakisztánban

2010.05.11. 07:31 Módosítva: 2010.05.11. 07:42
Feltehetően pilóta nélküli amerikai repülőgépről elindított rakéták csapódtak be kedd hajnalban Pakisztán törzsek uralta részén, tönkretettek két járművet, leromboltak több házat és megöltek legalább tíz embert .

A támadások helyszíne Észak-Vazirisztán tartomány volt. Az áldozatok kiléte egyelőre nem ismert. A lerombolt házak egyike újonnan épült. Ebben is és a mozgó autókban is tartózkodtak emberek - mondták.

Észak-Vazirisztánban az idén már csaknem 30 feltételezett amerikai rakéta csapódott be. Az AFP információi szerint eddig 14 halottról lehet tudni, és a támadás helyszínén egy Talibán-kiképzőtábor található.

A CBS televízió híradása szerint az amerikai támadás összefüggésben lehet a május eleji, meghiúsított Times Square terrortámadással. Az amerikaiak elfogtak egy Shazad nevű pakisztáni férfit, aki részt vett a támadás kidolgozásában, és együttműködik a rendőrséggel. Ő mondta el, hogy a tálibok pénzelték, és a pakisztáni Vazirisztán tartományban képezték ki, ahol most a rakétacsapás történt.

A kiképzőtábort az AFP információi szerint az afgán Hafiz Gul Bahadur üzemeltette, az a tálib vezér, aki kétezer embert készített fel az amerikaiak elleni harcra.

Május elsején találtak pokolgépet a rendőrök a New York-i Times Square környékén egy parkoló gépkocsiban. Az amatőr módra összerakott szerkezet nem robbant fel, a terepjáróban pedig ujjlenyomatot találtak a hatóságok. Még aznap a pakisztáni tálibok vállalták a merényletkísérletet.