Drágul az ópium, betegség pusztítja a mákot

2010.05.13. 21:21
Ismeretlen betegség pusztítja a mákültetvényeket Afganisztán déli részén, ezért akár 30 százalékkal is csökkenhet idén a termés felhajtva az ópium árát. Az ENSZ szerint ez veszélybe sodorhatja az afgán kormánynak azt a törekvését, hogy legális növények termesztésére bírja rá a földműveseket.

Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője. Az ópium - a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve - a heroin alapanyaga. A máktermés 90 százalékát a déli Hilmend tartományban gyűjtik be, ahol több ezer amerikai katona küzd a harcukat részben kábítószer-kereskedelemből finanszírozó kormányellenes lázadókkal.

A nemzetközi közösség hosszú évek óta fáradozik azon, hogy csökkentse Afganisztán függőségét az ópiumtól, amely szegény parasztok ezreinek ad megélhetést; utóbbiak vonakodnak áttérni a legális növények termesztésére, mert azok kevésbé jövedelmezőek.

Az ENSZ kábítószer-ellenes és bűnügyi hivatala (UNODC) közölte, nem tudja, milyen természetű betegség támadta meg a mákültetvényeket, de arra számít, hogy a nyár végéig jelentékeny hatással lesz a termésre. Jean-Luc Lemahieu, az UNODC afganisztáni részlegének vezetője azt mondta, hogy a betegség a Hilmend tartomány északi részén lévő ültetvények felét sújtja, de jelentősen károsítja a tartomány déli részében és Kandahár tartományban lévő ültetvényeket is.

Az illetékesek attól tartanak, hogy a kisebb termés felhajtja az árakat, spekulációhoz vezet, és arra ösztönzi a parasztokat, hogy jövőre még több mákot termeljenek. A friss ópium ára a tavalyihoz képest 57 százalékkal emelkedett - áprilisban kilogrammonként 85 dollárra -, miközben a száraz ópium ára 37 százalékkal nőtt, az ENSZ adatai szerint.

Lemahieu figyelmeztetett, hogy a betegség a legálisan termesztett növény- és gyümölcsfajtákat is károsíthatja, köztük a gránátalmát, kajszibarackot és almát. A gránátalma létfontosságú az afgán mezőgazdaság számára. Az elmúlt két évben csökkent a máktermesztés, amely a 34 afgán tartományból 7-re korlátozódott. Ez is hozzájárult az áremelkedéshez.

A máktermesztés felszámolására irányuló törekvések a kormány és a külföldi megszálló csapatok ellen fordították a falusi közösségeket. Hilmend tartományban az amerikaiak azt a taktikát alkalmazzák, hogy fizetnek a parasztoknak, ha elégetik máktermésüket. Az afgán parasztok korábban gyakran vádolták azzal a nyugati szövetségeseket, hogy szándékosan "betegítik meg" az ültetvényeket. A NATO azonban határozottan cáfolta, és nevetségesnek minősítette ezt a vádat.  • Bérelnék
  • Bankszámla