Hiába a tiltakozás, Líbia tag lett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

2010.05.13. 19:55 Módosítva: 2010.05.13. 19:57
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagországává választotta Líbiát csütörtökön a világszervezet közgyűlése, jóllehet számos emberi jogi szervezet az utolsó pillanatban is erőfeszítéseket tett ennek megakadályozására.

Harminchét emberi jogi szervezet csütörtök reggel felszólította az ENSZ 192 tagállamát, hogy ne válasszák be Líbiát a világszervezet legfontosabb emberi jogi szervébe, mert az arab ország szerintük méltatlan erre.

A felhívás süket fülekre talált. Líbia 155 támogató voksot kapott a közgyűlésben megrendezett titkos szavazáson, jóval többet a tanácsba bekerüléshez szükséges 97-nél.

Az ENSZ-közgyűlés a tanács 47 tagállama közül 14-et választott meg csütörtökön, vagyis az összes tagjelöltre áldását adta. Köztük van hét olyan ország, amelyeket az emberi jogok megsértésével vádolnak, Líbia mellett Angola, Malajzia, Thaiföld, Uganda, Mauritánia és Katar. A másik hét ország, mely most bekerült a tanácsba: a Maldív Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Spanyolország, Svájc, Moldova és Lengyelország.

A 14 újonnan megválasztott ország hároméves mandátumot kapott a genfi székhelyű tanácsban, amelyet 2006 márciusában hívtak életre az önmagát lejáratott és átpolitizált ENSZ Emberi Jogi Bizottsága helyébe.