Ostromgyűrűben a bangkoki tüntetők

2010.05.14. 06:49 Módosítva: 2010.05.14. 13:22
Kikapcsolták az áramot a thaiföldi főváros kormányellenes tüntetők által megszállt központi részén és a területet körbezárták. Pénteken folytatódtak a zavargások.

Egy halálos áldozata és 12 sebesültje van a thaiföldi hadsereg és az ellenzékiek újabb, pénteki bangkoki összecsapásainak, közölte a mentőszolgálat szóvivője. Csütörtökön a  kormányfő távozását követelő tüntetők és a katonák közötti összecsapásoknak egy halottja és kilenc sebesültje volt.

A kezdetben csak egy szűk, több nagykövetségnek is helyet adó körzetre szorítkozó erőszak délutánra átterjedt más környékekre is. A katonák ezzel együtt sem nyomultak be a lázadók táborába, inkább a körülötte kiépülő zárlatot igyekeznek megerősíteni, amit viszont a tüntetők meg akarnak akadályozni. Hallatszott egy nagy robbanás is, de az okát nem tudni.

A külföldi száműzetésben élő volt thaiföldi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra az összecsapások láttán felszólította a bangkoki kormányt, hogy hívja vissza a hadsereg katonáit a fővárosi utcákról, és újítsa fel a tárgyalásokat az ellenzéki tüntetőkkel.

A többségükben Thaiföld északi-északkeleti vidékéről érkezett demonstrálók - a katonai puccsal megbuktatott Thakszin hívei - a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását követelik.

Lőnek

A bangkoki vörös inges tüntetők felgyújtottak pénteken egy rendőrségi buszt, miután a hadsereg körbezárta őket abban a negyedben, amelyet két hónapja megszállva tartanak.

A hadsereg állítólag már éles lőszert is bevetett a tüntetők ellen. Lövések voltak hallhatók, de nem lehet tudni, ki adta le őket. A katonák korábban gumilövedékekkel lőttek a hírek szerint mintegy kétezer kormányellenes tiltakozóra a Szuan Lum éjszakai bazárban. A hadsereg könnygázt is bevetett a vörös ingesek ellen.

Csütörtök este óta teljes a zárlat a kormányellenes tüntetők által megszállt központi negyed körül. Az elmúlt éjjel elzárták az áramszolgáltatást is Racsapraszong negyedben.

A rendőrség szerint öt M-79-es gránátot lőttek ki Bangkok üzleti negyede előtt, ahol a tüntetők és a rendvédelmi erők között mintegy két órán át tartott az összecsapás.

A hajnalig tartó, egy ember halálát okozó összecsapások után feszült, de nyugodt volt a helyzet a Lumpini Park közelében fekvő üzleti negyedben. Előzőleg a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be az üzletekkel és éttermekkel teli Nana kerületben.

Orvlövész lőhette le

Továbbra sem tudni, ki lőtte le csütörtök este a vörös inges tüntetőkhöz átállt Kattija Szavaszdipol tábornokot, aki a második hónapja elfoglalt negyedben a biztonsági műveleteket irányította. A szárnysegédje szerint valószínűleg egy orvlövész találta el, a hadsereg tagad. A tábornokon agyműtétet hajtottak végre, de kórházi források szerint kicsi az esélye, hogy felépül.

Az április elején Bangkokban kihirdetett szükségállapotot csütörtökön újabb 15 tartományra terjesztették ki. Az 1992 óta legsúlyosabb thaiföldi belpolitikai válságnak március közepe óta 30 halálos áldozata és több mint 1400 sebesültje van.

Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnökre nagy nyomás nehezedik, hogy véget vessen a tiltakozásoknak. A válság megbénítja a főváros egy részét, visszavetette az idegenforgalmat és lelassította a növekedést Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságában.

Nem zár be a magyar nagykövetség

Nincs ok arra, hogy a magyar nagykövetség bezárjon Bangkokban - mondta Balogh András nagykövet.

A fővárosban immár két hónapja tartó összetűzések elsősorban azoknak a külképviseleteknek a munkáját érintik, amelyek közvetlenül ezeken a területeken vagy a közvetlen közelükben vannak.

"Mi úgy látjuk, semmi nem indokolja azt, hogy felfüggesszük a munkánkat, tehát ebből következően rendelkezésre állunk a magyar és nem magyar állampolgároknak" - jelentette ki a nagykövet. A bangkoki zavargásokkal kapcsolatban magyar állampolgárok még nem fordultak segítségért a képviselethez - tette hozzá.