Újabb összecsapások Kirgizisztánban

2010.05.14. 10:49
Lövöldözés tört ki pénteken az ideiglenes kirgiz kormány és az elűzött államfő hívei között a közép-ázsiai köztársaság Dszalálábád és Os nevű városaiban.

Újabb összecsapások törtek ki pénteken a kirgiz átmeneti kormány hívei és ellenzéke között az ország két legjelentősebb déli városában. Os városában mintegy 400 ember esett egymásnak kövekkel és botokkal, jelentette az Aki hírügynökség. Egy szemtanú szerint Osban az átmeneti kormány hívei a csetepatéban visszafoglalták azt a közigazgatási épületet, amelyet az előző nap az elűzött elnök, Bakijev támogatói megszálltak. A városban lövések is dördültek. Az AFP értesülése szerint többen megsebesültek, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e halottak.

Dzsalálábádban is megpróbálták visszaszerezni a hatalomból kiszorított Kurmanbek Bakijev elnök híveitől az előző nap elfoglalt közigazgatási épületet, a fegyveres ellenállás miatt azonban ez nem járt sikerrel. Itt a főtéren voltak az összecsapások, az egymással szemben állók tömegéből köveket hajigáltak egymásra, többen összeverekedtek, lövöldözés is volt.

Egy férfit mentővel kellett elszállíttatni, miután többen botokkal támadtak rá. A helyzet a városban továbbra is feszült, az átmeneti kormányt támogató Ata-Meken párt több száz felfegyverzett támogatója az épület közelében maradt.

Az elűzött elnök, Bakijev támogatói csütörtökön még békés tüntetést tartottak, majd az események elfajultak, és elfoglalták a városokban a helyi közigazgatás központi épületeit. Később behatoltak és elfoglalták mindkét város repülőtereit is. Helyi jelentések szerint az ideiglenes kormányhoz hű rendőrök eddig csak az Osban lévő közigazgatási központot tudták visszafoglalni.