Folytatódó harcok Bangkokban

2010.05.15. 19:01
A pénteki 16 után szombaton legalább 8-an vesztették életüket a bangkoki zavargásokban. A hadsereg a kormányellenes tüntetők gyülekezőhelyén bármikor és bárkire lőhet. Az amerikaiak elkezdték nagykövetségük evakuálását.

Szombaton is folytatódtak a kormányellenes tüntetők és a hadsereg összecsapásai Thaiföld fővárosában, Bangkokban. A hadsereg a pénteki, 16 halálos áldozatot követelő összecsapások után szabad tüzelési zónává minősítette a kormányellenes vörösinges tüntetők gyülekezőhelyét, azaz külön tűzparancs nélkül is tüzet nyithatnak éles lőszerrel, amennyiben fenyegetve érzik magukat.

Bár a hadsereg azt állítja, a katonák csak akkor lőnek, ha közvetlen életveszélyben vannak, a helyszíni beszámolók szerint mesterlövészeik már több nézelődőt is megsebesítettek. A kormányellenes tüntetők mindeközben petárdákkal és tüzijáték-rakétákkal provokálják a katonákat.

Szombaton a hírügynökségek jelentései szeirnt legalább nyolcan vesztették életüket - ezzel a harmadik napja tartó összecsapásoknak már legalább 24 halottja van. A nyugati országok külügyminisztériumai eltanácsolták állampolgáraikat a thaiföldi utazásoktól, az amerikai külügyminisztérium elrendelte a bangkoki követség nem létfontosságú munkatársainak kimenekítését.

Thaiföldön évek óta tart a konfliktus a főleg az ország északi részének szegényebb rétegei által támogatott populisták és az inkább a déliek és a felsőbb rétegek által támogatott, jelenleg kormányzó régi elit pártjai között. A konfliktus már a királyi család tekintélyét is kikezdte, mert a királyné egyértelműen kifejezte, hogy a most kormányzó sárgaingesekkel szimpatizál. A populisták vezetői ezért már magát a királyt is támadták, ez pedig Thaiföldön törvénysértésnek számít.