Nem rendelnek el kijárási tilalmat Bangkokban

2010.05.16. 20:00
A négy napja tartó összescsapások után az ellenzéki tüntetők újra tárgyalnának a kormányerőkkel Bangkokban. Ötezer vörös inges elbarikádozta magát a belvárosban, a kormány gondolkodott a kijárási tilalmon, amit azonban végül nem rendeltek el.

A thaiföldi kormány nem hátrál meg, nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek, jelentette ki Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök, aki először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy Bangkok központjában újra összecsapások kezdődtek a tüntetők és a hadsereg alakulatai között.

Csütörtök óta legalább harmincan áldozatul estek az ellenzéki tüntetők szétoszlatására tett kísérleteknek. A több száz sebesült között egy lengyel, egy kanadai és egy mianmari állampolgár is van.

A magukat három négyzetkilométeren elbarikádozó ellenzéki vörös ingesek azzal vádolták a hadsereget, hogy mesterlövészeket alkalmaz, akik fejen lövik kiszemelt áldozataikat. A hadsereg cáfolta, hogy tagjai ilyen módszerekkel, szándékosan ölnének.

Akszara Kerdphol altábornagy, a hadsereg vezérkari főnökének helyettese újságíróknak azt mondta, hogy a kormány ura a helyzetnek, így nem látja már szükségét a kijárási tilalomnak, amely súlyos következményekkel járt volna az érintett negyedben lakó civilekre nézve.

Nattavut Szaikua, a vörösingesek egyik vezetője újságírók és tüntetők előtt kijelentette, hogy haladéktalanul tárgyalni akarnak. "Mindennél fontosabb, hogy megakadályozzuk a további halálokat, a politikai követelések várhatnak" - mondta, azonnali tűzszünetet követelve a kormánytól. Hozzátette, hogy a katonák visszavonása után a vörös ingesek is visszahívják katonákra támadó híveiket. A vörösingesek egy másik vezetője, Kokajev Pikulthong azt szabta feltételül, hogy a tárgyalásokon az ENSZ közvetítsen.

Vasárnapi becslések szerint már csak ötezer tüntető, köztük mintegy kétezer nő, gyermek és idős ember tartózkodik a kormány távozását követelő vörös ingesek belvárosi táborhelyén, míg korábban még majdnem tízezer tüntető volt ott.