Ezer repülő nem indul el Európában

2010.05.17. 10:08 Módosítva: 2010.05.17. 12:47
A hamufelhő miatt újabb korlátozásokat léptettek életben az európai légtérben, ám a korlátozások egyelőre rövid ideig tartanak, és sokszor nem is teljes körűek. A Budapestről induló járatokat is érinti a részleges légtérzár.

Ezer légi járat nem közlekedik hétfőn az európai légtérben az újabb vulkáni hamufelhő miatt, de a többi 28 ezer repülést a korlátozások nem érintik, tájékoztatott a brüsszeli székhelyű légtérellenőrzési szervezet, az Eurocontrol. Már vasárnap is törölni kellett négyszáz európai járatot.

Az Izlandról indult újabb vulkáni hamufelhő miatt részleges repülési tilalmat rendeltek el Európa több repterén, egyebek közt Nagy-Britanniában is. A hétfő hajnalra elrendelt londoni zárlatok előtt számos skóciai és észak-angliai repülőtéren rendeltek el fel- és leszállási tilalmat, köztük Manchesterben, Liverpoolban és Glasgow egyik regionális repülőterén. Ezeket a korlátozásokat azonban a hamufelhő délre húzódásával feloldották.

Izlandon az Eyjafjallajökull vulkán újabb hamufelhő lövellt (Fotó: Göncző Viktor)
Izlandon az Eyjafjallajökull vulkán újabb hamufelhő lövellt (Fotó: Göncző Viktor)

Részleges feloldások

A londoni reptereken hétfő reggel hétkor feloldották a korlátozások egy részét, míg másokat életben tartottak. Gatwickről például helyi idő szerint 13 óráig csak indulhatnak repülőgépek, de érkező járatok nem szállhatnak le.

Heathrow-n, ahonnan a British Airways közlekedtet, megindult a korábban lezárt ékező forgalom is, de az óránkénti leszállások számát harmincra korlátozták az átlagos 42-ről. A légikikötő információs rendszere hétfőn reggel érkezésre jelölte a BA aznapi összes ferihegyi járatát.

A szintén Londont kiszolgáló Lutonra a zárlat hivatalosan nem vonatkozott, de itt is késések és járattörlések voltak hétfőn; törölték többek között a Wizz Air hétfő reggeli budapesti járatát is.

Gondot okoz a hamufelhő Belgiumban is. A közlekedési nehézségek reggel csak az ország északnyugati részét, az Északi-tenger körzetét érintették, és a helyi hatóságok nem is számoltak a korlátozás kiterjesztésével. A tengerparti Oostende repülőterét a kora délutáni órákig lezárták, viszont a Brüsszel környéki fő repülőtereken - néhány brit járattól eltekintve - a forgalom a reggeli órákban zavartalan volt.

A manchesteri reptér
A manchesteri reptér

Hollandiában hétfőn reggel hat órától délután két óráig lezárják az amszterdami Schiphol és a rotterdami repülőteret, mivel az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő sűrűsége a megengedettnél ismét nagyobb koncentrációjú - közölte egy légügyi illetékes.

Elmondta, hogy a hatóságok a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján rendelték el a két repülőtér lezárását. A többi holland légikikötő azonban fogad és indít járatokat.

Az európai korlátozások érintik a Ferihegyi repülőteret is: a hétfő reggeli, délelőtti járatok közül a Malév amszterdami, londoni és dublini, valamint a Wizz Air londoni járatát kellett törölni, mert a vulkáni hamu miatt ezeket a repülőtereket lezárták.

Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője azt mondta, hogy a délelőtti amszterdami járat várhatóan késve, de elindul, a többi járatról később döntenek.

Nem értenek egyet

A most életbe léptetett újabb, részleges tilalmat is erőteljesen kritizálták a legnagyobb légitársaságok. Sir Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke kijelentette, hogy néhány napja Franciaország légterében volt hasonló sűrűségű a hamufelhő, és akkor az érintett francia országrészekben ezernél több járat szállt fel, probléma nélkül.

A British Airways szóvivője kijelentette: a cég szerint repülésbiztonsági okok nem indokolják az ennyire szigorú korlátozásokat.

David Learmount, a Flight International című brit repülési folyóirat szakelemzője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy az izlandi vulkánkitörés "akár húsz évig vagy még tovább is" visszatérő fennakadásokat okozhat.