Gergely
4 °C
23 °C

Obama feltételekkel engedélyezi a part menti olajkitermelést

2010.05.22. 13:28
Obama garanciákat akar a biztonságos kitermelésre, de hangsúlyozza, hogy az olajfúrás nem állhat le.

Az Egyesült Államokban a jövőben csak akkor engedélyezik a part menti olajkitermelést, ha szavatolják, hogy nem ismétlődik meg a mostanihoz hasonló, a Mexikói-öbölben történt környezetszennyezés - jelentette ki szombaton Barack Obama heti internetes üzenetében.

Az amerikai elnök közölte, hogy a mostani környezetszennyezés körülményeinek vizsgálatára létrehozott kétpárti vizsgálóbizottság hat hónapon belül jelentést terjeszt eléje. A testület megalakításának célja az, hogy vizsgálják a környezeti katasztrófa alapvető okait, egyben javaslatot tegyenek biztonsági és környezeti óvintézkedésekre egy hasonló szerencsétlenség megelőzése érdekében.

Elemzők szerint a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa által okozott, egyre növekvő környezeti és gazdasági károk súlyos politikai terhet jelentenek Obamának a kulcsfontosságú novemberi kongresszusi választások előtt. A Demokrata Párt esélyeit már amúgy is csökkenti a munkanélküliség kétszámjegyű mértéke miatt erősödő választói elégedetlenség.

Obama most hangoztatta, hogy az olajkatasztrófa kezdete óta vizsgálatok sorozatát rendelte el a Mexikói-öbölben, és tilalmat rendelt el újabb kitermelésekre, amíg a kérdés áttekintésére adott 30 napos határidő nem jár le.

Az elnök hangoztatta ugyanakkor, hogy folytatni kell a hazai olaj- és gázforrások kiaknázását, mert ezek az amerikai szénhidrogén-kitermelés 30 százalékát adják. A Mexikói-öböl jelentős szerepet játszhat energiaellátásunk jövőjének a biztosításában - tette hozzá Obama.