Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Házi őrizetben egy Rózsa-Floresszel kapcsolatban álló tábornok

2010.05.22. 08:26 Módosítva: 2010.05.22. 08:31
A bolíviai ügyészi szervek pénteken elrendelték annak a nyugállományú tábornoknak az házi őrizetbe helyezését, aki a gyanú szerint kapcsolatot tartott azzal a csoporttal, amely tavaly Evo Morales elnök ellen merényletkísérletre készült.

Az állítólag a Morales életére törő "külföldi zsoldos csapat" felszámolása több mint egy éve magyar állampolgárokat is érintett. A bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

A házi őriztebe helyezett Gary Prado Salmónt azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott tavaly a Santa Cruzban tartózkodó Rózsa-Flores Eduardóval. A tábornok vallomása szerint Rózsa-Flores Eduardóval, csak mint újságíróval beszélgetett. Áprilisban a Rózsa-ügy kapcsán fiát, Gary Prado Arauzt őrizetbe vették, és a tábornok már akkor úgy vélte: fia letartóztatásával igyekeznek lejáratni őt,  mert mint fogalmazott "kavics vagyok a kormány cipőjében".

Gary Prado Salmón a hadsereg századosként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A forradalmárt még az őserdőben kivégezték, de Prado tagadja, hogy ehhez neki köze lett volna.