Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.11%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.82%

A katonai robotautóba még kell sofőr

2010.05.24. 10:22
A németországi robotszemlén mutatták be a világ különböző részeiről érkező katonáknak, hogyan működik az MuCar-3 névre keresztelt járművük, amit az orvtámadások ellen fejlesztettek ki.

A MuCar-3 névre keresztelt prototípust a Németországban megrendezett robotszemlén mutatták be, ahol a kutatók Amerikából, Európából és Japánból érkezett katonáknak mutatták be számukra is hasznos ötleteiket.

A jármű ránézésre olyan, mint egy szokványos utcai terepjáró, de azért sokkal-sokkal többet tud: különböző célokra kifejlesztett érzékelőkkel, gumioptikás kamerarendszerekkel és nagy teljesítményű számítógépekkel van felszerelve, hogy egy napon eleget tehessen feladatának: katonákat védjen meg orvtámadásoktól, felrobbantásukra szánt szerkezetektől.

A MuCar-3 például képes arra, hogy önállóan kövessen egy vezérjárművet, mintegy katonai konvojt alkosson vele, s megálljon, vagy felzárkózzon mögé, attól függően, hogy milyen utasítást kap. Ez egy újabb lépés afelé, hogy a katonai parancsnokok olyan robotrendszer birtokába jussanak, amely távol tartja katonáikat a bajtól.

Világszerte a különböző hadseregek ma már mintegy 10 ezer távirányítású robotrendszert használnak kutatásra, felderítésre, robbanószerkezetek hatástalanítására, de a szakértők még mindig várnak a nagy áttörésre, amellyel lehetővé válik, hogy a robotok emberi irányítás nélkül is el tudjanak végezni egyszerű feladatokat. "Egyelőre nincsenek sorozatgyártásra alkalmas autonóm, vagy félautonóm rendszerek" - mutatott rá Dirk Ellinger, a német védelmi minisztérium fegyverzeti igazgatója.

Werner Freers, a német hadsereg főparancsnoka szerint nemcsak olyan eszközökre van szükség, amelyek megvédik a katonákat a veszélytől, hanem olyanokra is, amelyek mentesítik őket a rutinfeladatoktól - például az utánpótlás szállításától, hogy fontosabb dolgokra koncentrálhassanak.

A MuCar-3 lényegében már alkalmas erre, de még mindig nem teljesen önállóan. Először is szüksége van egy vezérautóra, amelyet követ, s kell a vezetőülésébe egy ember, hogy szükség esetén kezébe vegye az irányítást, amire a szerkezet megfelelő működése esetén nincs szükség.

Vannak már bonyolultabb feladatok elvégzésére alkalmas szerkezetek is. A MacroUSA & Force Products Group nevű kaliforniai cég például egy játékautóra emlékeztető, rádióirányítású, és videofelvételek készítésére, továbbítására alkalmas járművet mutatott be a németországi szemlén. Az amerikai hadsereg már használja is a robotot, amely jól alkalmazható háborús zónában lévő épületek felderítésére.