Mindenről lemond a hesseni miniszterelnök

2010.05.25. 10:54 Módosítva: 2010.05.25. 13:15
Valamennyi politikai hivataláról lemond Roland Koch hesseni miniszterelnök, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke. Koch a gazdasági szférában kívánja folytatni pályafutását.

Visszavonulását az 52 éves konzervatív politikus maga jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Wiesbadenben. Koch személyes okokkal  magyarázta döntését, egyúttal utalt arra, hogy a gazdaság területén kívánja folytatni pályafutását.

Az egyik legbefolyásosabb konzervatív politikus augusztus 31-i hatállyal válik meg a miniszterelnöki tisztégtől, novemberben pedig a CDU országos alelnöki posztjától.

Roland Koch kedden bejelentette lemondását (Fotó: Thomas Lohnes)
Roland Koch kedden bejelentette lemondását (Fotó: Thomas Lohnes)

Koch 1999 óta Hessen tartományi miniszterelnöke. Az utóbbi időben CDU-n belül is kritizálták párttársai, mivel Koch a költségvetés konszolidálása érdekében megszorításokat sürgetett az oktatás és gyermekgondozás területén. Felvetését Angela Merkel is elutasította.

Legutóbb arról is megjelentek feltételezések, hogy Koch venné át az egészségügyi problémákkal küszködő Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter helyét a kormányban.