Egyre feszültebb a viszony Észak- és Dél-Korea között

2010.05.27. 14:28
Több ezren tüntettek Szöulban az észak-koreai sztálinista rezsim és annak vezetője ellen. A tüntetők az északi vezér, Kim Dzsongil arcképét a földre dobták, majd botokkal ütötték, miközben mások azt kiabálták, hogy "Öljétek meg az ellenségünket!"

Napközben nyolc hajó részvételével gyakorlatot kezdett a dél-koreai haditengerészet a nyugati partvidék közelében. Hivatalos szöuli bejelentés szerint a hadgyakorlat célja az észak-koreai járőrnaszádok és tengeralattjárók támadásaira való felkészülés, illetve az ilyen támadások megtorlása. Ez az első déli hadgyakorlat azóta, hogy Szöul nyíltan megvádolta Phenjant: egyik tengeralattjárójának torpedója süllyesztette el március 26-án a Cshonan nevű déli hadihajót, amelynek negyvenhat tengerésze halt meg a támadásban.

Előzőleg Észak-Korea megfenyegette Dél-Koreát, hogy azonnal megtámadja a hadihajóit, ha azok behatolnak a vitatott hovatartozású tengeri határvidékre. A fenyegetés az északi hadsereg haditengerészetének vezérkarától származik.

Folyamatos a fenyegetés

A közlés szerint Phenjan felmondta azt a Szöullal kötött szerződést is, aminek célja, hogy elejét vegyék a véletlenszerű tengeri konfliktusoknak, összecsapásoknak. A phenjani bejelentés szerint szétlövik azokat a hangfalakat is, amelyekkel Szöul tervei szerint újraindítanák a két ország közötti korábbi propaganda-határháborút.

Észak-Korea már szerdán minden kapcsolat felfüggesztésével, a korábbi egyezmények felbontásával és a határok teljes lezárásával fenyegetőzött, valamint kitiltotta területéről a dél-koreai hajókat és repülőgépeket.

A phenjani hírügynökség azt is közölte: lezárják az északi területen létesített dél-koreai ipari parkot is, ha a déliek folytatják a hat éve leállított, ám a napokban újraindított propaganda adások sugárzását, és a röplapok terjesztését a határzónában. A kommunikációs hadjárat folytatásáról a hadihajó elsüllyesztésére adott válaszként döntöttek Szöulban.

Phenjan következetesen tagad

Egy nemzetközi bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálati eredménye szerint bizonyíthatóan észak-koreai torpedó süllyesztette el a déliek egyik hadihajóját március 26-án.

Észak-Korea folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, és a déliek koholmányának nevezték a bizonyítékokat. Szöul - amely a nemzetközi vizsgálat végéig tartózkodott attól, hogy nyíltan megvádolja Phenjant az akcióval - ellenintézkedésként felfüggesztette kereskedelmi kapcsolatait Észak-Koreával.