Indiai vonatterror: 115-re nőtt az áldozatok száma

2010.05.29. 09:57 Módosítva: 2010.05.29. 16:09
Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma az indiai vasúti szerencsétlenségben, amely még pénteken reggel következett be egy terrortámadás következtében. A mentők még szombaton is folytatták az egymásba rohant vonatok roncsainak átkutatását.

Száztizenöt holttestet emeltek ki közép-európai idő szerint szombat délutánig az Indiában péntekre virradó éjjel kisiklott és tehervonattal ütközött személyvonat roncsai közül, jelentette be Srikumar Muherdzsi polgári védelmi államminiszter.

Az egymásba rohant vonatok roncsainak szétvágása és átvizsgálása még szombaton is tartott, több mint 30 órával a szerencsétlenség után. Hivatalos közlés szerint eddig összesen 149 sérültet szállítottak kórházba. Az indiai sajtó ugyanakkor kétszáznál is több súlyos sérültről tud.

Van olyan vagon, amelyet a mentőalakulatok még nem nyitottak fel, s abban újabb holttestek lehetnek. A mentést hátráltatják a szerencsétlenség színhelyét ellepő legyek és a bűz, amely a párás hőségben bomlásnak indult tetemekből árad.

A szerencsétlenségben egy Kolkatából (Kalkutta) Mumbaiba (Bombay) tartó, utasokkal zsúfolt expresszvonat siklott ki. A szerelvény 13 kocsija a másik sínpárra zuhant, ahol egy szemből érkező tehervonat beléjük rohant.

A kormány szerint a tragédiát terrorcselekmény okozta, amelyet szélsőbaloldali maoista lázadók követtek el. Az indiai vasúttársaság vezérigazgatója pénteken azt mondta, hogy a gyorsvonaton pokolgép robbant. Mások viszont azt állították, hogy a lázadók feltehetően a síneket rongálták meg.

Egy maoista lázadók által támogatott csoport, a Népi Bizottság a Rendőrségi Atrocitások ellen (PCPA) szóvivője a PTI indiai hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta, hogy bármi közük lenne a történtekhez. A PTI korábban azt írta, hogy a csoport magára vállalta a vasúti szabotázscselekmény elkövetését.

Nyugat-Bengál köztudottan egyik fellegvára a maoista lázadóknak, akik több mint harminc éve küzdenek India számos térségében földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért. Az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Több ezer ember halálát okozták az utóbbi néhány évben.

Az indiai vasúttársaság vezetői bejelentették, hogy a következő négy napban, a maoista lázadók meghirdette általános sztrájk kezdetéig nem közlekednek a vonatok Nyugat-Bengálban.