Közzétették a Kaczyński-tragédia előtti párbeszédeket

2010.06.01. 21:50
A lengyel hatóságok nyilvánosságra hozták azoknak a párbeszédeknek a szövegét, amelyeket a Lech Kaczyński államfőt szállító repülőgép pilótafülkéjében, az áprilisi szmolenszki katasztrófát megelőző negyven percben folytattak.

A szövegből kitűnik: a fedélzeti automatika az utolsó percben legalább tucatszor figyelmeztette a pilótákat arra, hogy növeljék a repülési magasságot, mert a gép közel került a talajhoz. A pilóták csak az utolsó pillanatokban hallgattak a figyelmeztetésre, amikor már késő volt. A gép súrolta egy fa koronáját, a felvételen az hallatszik, hogy a pilóták kiabálnak és szitkozódnak.

A katasztrófa bekövetkezte előtt tizenhat perccel a szmolenszki irányítótorony figyelmeztette a pilótákat, hogy sűrű köd van a repülőtér környékén, ami nagyon veszélyessé teszi a leszállást.

Káromkodással ér véget

Egy perccel később a pilóták közölték Mariusz Kazanával, az államfő protokollfőnökével, aki ott volt a közelükben, hogy a sűrű köd miatt a gép nem tud leszállni. "Az baj" - válaszolta erre Kazana, aki ezután távozott, majd néhány perc múlva visszatért, és azt mondta: az elnök még nem döntötte el, mitévők legyenek.

A pilóták ezután azt válaszolták a földi irányítók figyelmeztetésére, hogy a köd ellenére megkísérlik a leszállást. A felvételen hallható utolsó emberi hang egy azonosítatlan személy hosszú szitkozódása.

Oroszország hétfőn adta át Lengyelországnak a gép két fekete dobozában talált felvételek másolatát. Az eredeti felvétel Oroszországban marad mindaddig, amíg az orosz vizsgálóbizottság be nem fejezi munkáját. A szöveg lengyelül és oroszul megtalálható a varsói belügyminisztérium honlapján.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormánya azért határozta el, hogy nyilvánosságra hozza szöveget, hogy lecsillapítsa a média találgatási rohamát az április 10-i katasztrófa okait illetően.

Bosszús lesz, ha...

A lengyel média azt találgatta például, hogy esetleg maga Kaczyński elnök biztatta a pilótákat: hagyják figyelmen kívül az orosz légi irányítók tanácsát, és a rossz időjárás ellenére szálljanak le a géppel. A nyilvánosságra hozott szöveg ezt nem támasztja alá, noha három perccel a földhöz csapódás előtt valaki azt mondja a pilótafülkében: "Bosszús lesz (ő), ha...". Nem tudni, hogy az illető kire célzott, a mondat folytatása kivehetetlen.

Kaczyński lengyel elnök és kísérete a szovjet vezetés utasítására 1940-ben legyilkolt több mint húszezer lengyel hadifogoly emlékhelyére tartott Katinyba (Katyn). A gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette.