Albin
0 °C
10 °C

Az olasz sajtónak mától tilos nyomozásokról írni

2010.06.10. 23:59
Az olasz szenátus csütörtökön megszavazta a nagy vihart kiváltó lehallgatási törvényt, amelyről a kormány bizalmatlansági szavazást kezdeményezett. A sajtó csak az első bírósági ülés után írhat nyomozásokról, de a tévék a perekről sem készíthetnek felvételt, és félmillió eurót kell fizetni annak, aki lehallgatott beszélgetés tartalmát teszi közzé.

A nap folyamán a közép-bal ellenzék tagjai elfoglalták a szenátusban a kormánypárti képviselők helyét, így késleltetve a lehallgatási törvény kapcsán kezdeményezett bizalmatlansági szavazást. Renato Schifani, a szenátus elnöke kétszer is felfüggesztette az ülést, és felszólította az Értékek Olaszországa párt képviselőit, hogy térjenek vissza saját helyükre. Az elnök végül elrendelte kivezetésüket az ülésteremből, míg más ellenzéki párt sok képviselője önként kivonult. A törvényt végül 164-25 arányban fogadták el.

A képviselők többek között nehezményezték, hogy a törvény egyik passzusa szerint a sajtó nem tudósíthat egy nyomozásról az első bírósági tárgyalás előtt, és kéthavi börtönbüntetés fenyegeti a törvény megszegőjét akkor is, ha csak rövid összefoglalót készített. Csaknem félmillió euróra büntethető, aki lehallgatott telefonbeszélgetést hoz nyilvánosságra.

A törvénytervezet másik kifogásolt pontja értelmében a tv-csatornák nem készíthetnek felvételt büntetőperekről. Az előírást megszegő tudósítókat hat hónaptól négy évig terjedő elzárás fenyegeti.

A törvény egy további cikke börtönbüntetéssel fenyeget mindenkit, aki engedély nélkül bárkiről hang- vagy filmfelvételt készít. Kivételt képez az olasz újságíró-kamara "professzionális újságírói" által tisztán zsurnalisztikai céllal készített felvétel.

A törvény jelentősen korlátozná az ügyészek jogát ahhoz, hogy lehallgatásra adjanak utasítást. Angelino Alfano igazságügyi miniszter ez utóbbit azzal magyarázza, hogy tavaly például 120 ezer esetben engedélyeztek telefonlehallgatást, szerinte a lakosság ily nagymértékű lehallgatása "abszolút indokolatlan".

A kormány bizalmi szavazást kezdeményezett, hogy felgyorsítsa a törvény elfogadását. Silvio Berlusconi miniszterelnök szerint az új szabályok a magánélet védelmét erősítik. Az ellenzék ezzel szemben azzal vádolja a kormányt, hogy lépéseivel a korrupció eltussolását szolgálja, hasonlóan ahhoz a Berlusconira "szabott" törvényhez, amely megtiltja a kormányfő perbe fogását hivatali ideje alatt.

Az olasz újságírók szakszervezete tiltakozásul július 9-ére sztrájkfelhívást tett közzé és "széleskörű, tartós ellenállásra" buzdította tagjait.