Berlusconi otthagyta a spanyol kormányfőt

2010.06.10. 20:22
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az újságírók kérdései elől váratlanul kivonult José Luis Zapatero spanyol kormányfővel közös sajtótájékoztatójáról. Zapatero úgy válaszolt a kérdésekre, hogy mellette már bontották Berlusconi pódiumát.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön kínos helyzetet teremtett Rómában, amikor váratlanul távozott a spanyol kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatójáról és egyedül hagyta a dobogón a zavart José Luis Zapaterót.

Miután a két kormányfő befejezte nyitó nyilatkozatát, Berlusconi felszólította az újságírókat, hogy tegyék fel kérdéseiket Zapaterónak, melegen köszönetet mondott vendégének, kezet rázott vele, majd karját a levegőbe emelve kisétált.

berlusconi000T TRPar3291843

"Itt hagyom José Luis barátomat, hogy fogadja az újságírók kérdéseit, amelyek szerintem elsősorban a vatikáni látogatására fognak vonatkozni ... minden jót kívánok neki, úgy, ahogy egy szentnek is kívánnék, mert ő a szentatya áldásának elfogadása után abszolút kegyelmi állapotban van" - mondta távozóban Berlusconi, láthatóan elégedetten az elért hatással.

Az újságírók tömege előtt magára hagyott Zapatero elmosolyodott és Berlusconi után nézett, majd kisvártatva maga is otthagyta a dobogót. Nem sokkal később a spanyol miniszterelnök visszatért és egyedül válaszolt a kérdésekre. A közjáték miatt azonban legalább egy jelentős hírcsatorna elkapcsolt a helyszínről.

Tovább fokozta a helyzet komikumát, hogy miközben Zapatero még javában tartotta a sajtóértekezletét, a segédek eltávolították a Berlusconi számára kikészített emelvényt és az olasz lobogót. A protokoll szerint a két kormányfőnek együtt kellett volna távoznia a teremből.

Nem tudni, Berlusconi távozását az váltotta-e ki, hogy megromlott kapcsolata az újságírókkal, miután a szenátus a nap folyamán elfogadott egy, a lehallgatott telefonbeszélgetések nyilvánosságra hozását büntető törvényt. A média munkatársai tiltakozásul sztrájkot terveznek.