Összetörték a BP benzinkútjait az olajfolt miatt

2010.06.10. 21:30
Több BP benzinkutat is támadás ért az Egyesült Államokban, feltehetően az olajszennyeződés miatti indulatok torkolltak erőszakba.

Erőszakba torkollottak több amerikai városban az olajszennyezésért felelősnek tartott BP elleni indulatok, több benzinkútjuktól is rongálásokat jelentettek.

A Mississippi állambeli Southavenben az 51-es autóút mentén kilőtték egy BP-kút épületének ablakait. A helyi alkalmazottak meg vannak győződve, hogy a vandalizmust az az elégedetlenség táplálta, amelyet egyre több amerikai érez az olajcéggel szemben. A kút boltjából, amelynek ablaküvegeit éjszaka lőtték ki, semmit nem loptak el.

A BP-vel szembeni erőszakról több körzetből érkeztek tudósítások. New Yorkban is számos BP-kutat megrongáltak, több helyen a cégfeliratot tették tönkre vagy szemetet szórtak a benzinkutak területére.

Az amerikai kormány és a sajtó a BP-t tartja felelősnek azért, hogy a Mexikói-öbölben bekövetkezett az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófája. A kőolaj 51. napja ömlik a tengerbe, a szivárgás elállítására valószínűleg még hónapokig várni kell.

BP-üzemanyagot 12 ezer állomásnál árusítanak az Egyesült Államokban, de maga a brit cég csak a kutak töredékét tulajdonolja, a legtöbb amerikai vállalkozók kezében van.

Az Obama-kormány egyre határozottabban lép fel a BP-vel szemben. Eric Holder igazságügy-miniszter csütörtökön közölte: megteszi a szükséges lépéseket azért, hogy ne az amerikaiaknak kelljen kifizetniük a kárelhárítás költségeit. Szerinte a BP-nek kell megtérítenie a felmerülő kiadásokat. "Biztosíthatom az amerikai népet, hogy egyetlen centet sem kell fizetnie a tisztítási műveletekért az öböl térségében, minden kárért a BP a felelős" - jelentette ki.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója a jövő héten részt vesz egy meghallgatáson az amerikai képviselőházban, a téma a BP felelőssége az olajkatasztrófában.