Fico nagyot bukik az exit pollok szerint

2010.06.12. 22:13
Most először választott Szlovákia kampánycsend nélkül, így a választópolgárok már napközben értesülhettek a Jan Slotáék által állított Trianon-emlékmű megrongálásáról, állítólagos szavazatvásárlásokról, és Robert Fico feleségének eltűnt szavazólapjáról. Az exit pollok szerint az ellenzék alakíthat kormányt Szlovákiában, még az új koalíció kétharmados többsége sem kizárt.

(Cikkünk folyamatosan frissül. Forrásaink: sme.sk, bumm.sk, parameter.sk, ujszo.sk.)

Este 10 órakor zárták volna a szavazóhelyiségeket a szlovák parlamenti választáson, de fél órával kitolták, mert vihar söpört végig Nyugat-Szlovákián, és több helyen áramkimaradás volt. Csúszott az exit poll eredmények közreadása is.

Az első exit poll szerint a jelenlegi koalíció pártjai nem tudtak többséget szerezni a törvényhozásban: a Smernek 51 mandátum (29,7 százalék), a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) 10 mandátum (6,1 százalék) jut. Többségi kormányt 76 mandátummal lehet alakítani, vagyis az ellenzéknek kényelmes többsége lenne a törvényhozásban: SDKÚ 31 mandátum (18,1 százalék), SaS 20 mandátum (11,6 százalék), Kereszténydemokrata Mozgalom 16 mandátum (9,1 százalék). A felmérés szerint a parlament tagja lenne még Híd és az MKP is 11-11 mandátummal (6,7, illetve 6,3 százalék).

Iveta Radicová ünnepli az exit poll eredményeket

Meciarék más felmérések szerint is szerint is kiesnek. Van, ahol a a Hidat nyolc, a SaS-t 14 százalék fölé mérték.

A választási részvétel magas, 65 százalékos volt, ami 10 százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt. Értékelhető eredmények várhatóan éjfél és egy óra között lesznek. 0:51-kor még csak a szavazatok 22,95 százalékát számolták össze. Az eredmény alakulását itt követhetik>>>

Minél kisebb egy település, annál hamarabb dolgozzák fel az eredményeiket. A legkisebb falvakban erősebbek a szlovák pártok, köztük a parlamenten kívülre mért HZDS. Ezután a nagyobb falvak jönnek, itt már erősebb az MKP. A kisvárosokban tovább erősíthet az MKP és a Híd is. A nagyvárosok már főleg szlovákok.

Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko vezető kutatója szerint a HZDS támogatottsága 10 százalékos feldolgozottságnál volt a legerősebb, majd folyamatosan csökken. A szintén a bejutási küszöb közeli MKP 30 százalékos feldolgozottságig gyenge lesz, onnantól 60-70 százalékosig folyamatosan erősödik, majd lemegy. A Hid szépen növekszik de 50-60 százalék környékén beüt még egy dupla sebességű növekedés. A Smer is folyamatosan csökken majd.

A tendencia szerint a HZDS nem jut be, a Híd igen, az MKP sorsa azon múlik, hogy 30 százalékos feldolgozottság után mekkora lesz a középső kiugrás.

Robert Fico egyelőre nem nyilatkozik, Jan Slotának pedig máris sírhatnékja van az eredmények miatt. Mint mondta, ha a magyar pártok kormányra kerülnek, akkor egy éven belül magyar politikai autonómia lehet Szlovákiában. Bugár Béla ellátogatott az SaS központjába egy pohár borra és Richard Sulíkkal kölcsönösen udvaroltak egymásnak. Az MKP táborában nagy a letargia annak ellenére, hogy Heizer Antal Magyarország pozsonyi nagykövete is látogatást tett náluk. (Orbán Viktor következetesen egy magyar pártról, az MKP-ról beszélt, Csákyval is találkozott a választás előtt. Heizer az MKP után a Hídhoz is ellátogatott, ami figyelemreméltó gesztus, és a magyar politika Hídhoz való viszonyulásának megváltozáasát jelentheti.)

Sok múlik Meciar pártján

Nagy kérdés, hogy a HZDS tényleg kimarad-e a parlamentből, mondta az Indexnek Ravasz Ábel. A 4,7 százalék azért még nem garancia erre.

Ha bejut, akkor akár még az MKP-nak, az egyedüli ellenzéki pártnak, amely a választás előtt nem zárkózott el ettől, is felkínálhatja Fico a koalíciós tagságot, csak így tudna tovább kormányozni.

Az esetleges ellenzéki kormány akár a Magyar Koalíció Pártja nélkül is megalakítható. Iveta Radicová, a párt miniszterelnök-jelöltje a napokban azt mondta: az MKP nem lesz a jobbközép koalíciónak a tagja, miután a párt üdvözölte a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló budapesti döntést.

Ha viszont az MKP-t is beveszik a mostani ellenzéki pártok a koalíciójukba, akkor meglenne a kétharmados, alkotmányos többsége az új koalíciónak.

Az MKP kimaradása egy esetleges Radicová vezette kormányból komolyan megingatná Csáky Pál pártelnök pozícióit, aki egyébként vasárnap este nem is nyilatkozik már. A pártnak nem tenne jót, ha a tőle idegen Fico-féle Smerrel és a Slota-féle SNS-szel ülne az ellenzéki padsorokban, valamint az sem, hogy a Híd, a másik magyar párt is megelőzte őket – ha hinni lehet a felméréseknek.

Az exit pollok alapján meglepő, hogy magas, 65 százalékos részvétel mellett is bőven 10 százalék fölött az eddig értelmiségi rétegpártnak tartott liberális SaS-t.

Az első nyilatkozatok szerint kizárható, hogy bármelyik ellenzéki párt is koalícióra lépnek Ficóval, vagyis tényleg megnyílhat az út az ellenzéki győzelem előtt.

Az első kampánycsendmentes választás

A választás napján több váratlan dolog is történt. Révkomáromban a gyanú szerint egy dunaszerdahelyi magyar férfi korareggel megrongálta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által június 4-én állított Trianon-emlékművet. Az SNS szóvivője szerint nem véletlen, hogy mindez a választás napján történt. Fotók a bumm.sk-n>>>

Az MTI beszámolt arról, hogy Robert Fico miniszterelnök, a Smer elnöke szavazásával sem volt minden rendben. „Rossz viccnek tartom, hogy a pártlistákat tartalmazó borítékból, amelyet a választási helyiségben a feleségem átvett, hiányzott a Smer listája” - mondta újságíróknak Fico. (Szlovákiában csak listás szavazás van, egyéni választókerületek nincsenek, a választott párt listáján pedig több politikusra is szavazhatnak a választók.)

A központi választási bizottság helyszínen lévő képviselője ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte a miniszterelnök felesége manipulált a listákkal.

Szlovákiában most először nincs kampánycsend, így a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap honlapjára a délutáni órákban felkerült egy videofelvétel a Fico házaspár szavazásáról, amelyen jól látható és hallható, amikor a kormányfő a saját szavazófülkéjéből átszól a feleségének: „Tedd el a táskádba”. Ezt követően Fico a feleségére néz, és mosolyog.

Voltak egyéb rendellenességek is. A bumm.sk beszámolója szerint például Krasznahorkaváralján Gejza Milko, a Meciar-féle HZDS képviselőjelöltje elismerte, hogy kisbusszal vitt romákat szavazni, de azt tagadta, hogy 5 eurót adott nekik a szavazataikért. Hasonlóval vádolták az MKP-t, a feltételezések szerint itt is 5 euró volt az árfolyam.

Tudni lehetett, hogy Meciaron sok múlik

A választás előtti felmérések szerint a szlovákiai választást a baloldali Smer nyeri meg. Az eddigi legnagyobb kormányzó erő fölényesen, 35 százalék körüli eredménnyel győzhet, a második helyezettnél csaknem háromszor több szavazatot begyűjtve.

Eddigi koalícióstársai, a Jan Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt kevéssel az ötszázalékos bejutási küszöb fölött, a Vladimír Meciar-féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom pedig valamivel alatta teljesít majd az utolsó felmérések szerint.

Ha Meciar nem jut be, akkor megnyílhat az út a jobbközép pártok ötpárti koalíciója előtt. A Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) összeadva szintén nagyjából 35 százalék körül teljesít majd, várhatóan ebben a sorrendben. Az ötszázalékos küszöb fölé várták a két magyar pártot, a Magyar Koalíció Pártját és a Hidat.

A választás előtti elemzést itt olvashatják>>>