Történelmi győzelmet arattak a flamand függetlenségpártiak

2010.06.14. 06:28
Példátlan győzelmet aratott a függetlenségpárti Új Flamand Szövetség (N-VA) a belgiumi parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok csaknem végleges összesítéséből. A vasárnap éjszaka közzétett adatok szerint - a voksok 96,5 százalékának összeszámlálása alapján - az N-VA a szavazatok 28,3 százalékát kapta az északi, holland nyelvű Frandriában, ahol a 10,5 millió belga 60 százaléka él.

Belgiumban még soha nem fordult elő, hogy a Flandria önállósodását zászlajára tűző valamely párt szövetségi parlamenti választást nyert volna.

Az N-VA Flandriában egyértelműen maga mögé utasította Yves Leterme eddigi miniszterelnök kereszténydemokrata pártját, amely a szavazatok 17,5 százalékát szerezte meg.

Az N-VA 27-28 mandátumra számíthat a 150 tagú belga képviselőházban, és ezzel nem csupán Flandria, hanem egész Belgium legerősebb pártjává vált.

A déli, franciaajkú Vallóniában és Brüsszelben a szocialisták toronymagasan az élen végeztek a szavazatok 36,5 százalékával, maguk mögé utasítva a 24,8 százalékot szerző - érezhetően gyengülő - vallon liberálisokat.

Flandriában csak flamand, Vallóniában pedig csak vallon pártok közül lehetett választani. A többségében franciaajkú, de hivatalosan kétnyelvű Brüsszelben akár flamand, akár vallon pártokra leadhatta voksát a választópolgár.