Karddal vadászott bin Ladenre egy középkorú amerikai építőmunkás

2010.06.16. 07:26

Bin Ladent akarta meggyilkolni az a pisztollyal és karddal felfegyverzett 52 éves amerikai építőmunkás, akit vasárnap késő éjszaka fogtak el a pakisztáni Csitralban, Afganisztán tőszomszédságában, jelentette az AP. A férfi, Gary Brooks Faulkner saját bevallása szerint Oszama bin Laden meggyilkolására készült, aki a feltételezések szerint a Csitrallal szomszédos afganisztáni Nurisztánban bujkálhat.

Faulkner az elmúlt években hatszor járt Pakisztánban, most harmadik alkalommal Csitralban. A határtérségben elvileg egy rendőr kíséretében közlekedhetett volna, de vasárnap lerázta, és egyedül indult neki a Pakisztánt Afganisztántól elválasztó Kiber-hágónak.

Amikor őre észrevette a szökést, a pakisztániak hajtóvadászatot indítottak utána. Elfogása után, kihallgatásakor beszélt terveiről.

A pakisztániak kezdetben nem hittek neki, de amikor megtalálták pisztolyát és méteres szablyáját, gyanakodni kezdtek. Faulkner, akinél keresztény imakönyveket is találtak, határozottan állította, hogy az al-Kaida vezérének meggyilkolására készül.

"Isten velem van, és biztos vagyok benne, hogy sikerül meggyilkolnom" - mondta kihallgatásán a rendőröknek.

A pakisztáni hatóságok értesítették az amerikai nagykövetséget. Richard Snelsire követségi szóvivő szerint munkatársai találkoznak a férfival, és próbálják megerősíteni személyazonosságát.