Lujza
-1 °C
13 °C

Titkos bizonyítékok alapján vádolják terrorizmussal

2010.06.17. 14:26
Egy Londonban élő, jordániai férfit azzal vádol a brit kormány, hogy iszlám szélsőséges, és veszélyt jelent az országra. Titkosszolgálati bizonyítékok alapján vádolták meg, amelyeket azonban az eljárás hat hónapja alatt sem ő, sem ügyvédje nem láthatott.

A férfi 2001-ben érkezett Nagy-Britanniába, ahol menekültstátuszért folyamodott. Azt 2004-ben visszautasították, a rendőrség letartóztatta, börtönbe záratta és Jordániába akarják toloncolni. A jordán titkosszolgálat értesítette a brit kollégákat arról, hogy szerintük Husszein Saleh Husszein Alsamamara kapcsolatban áll az iraki al-Kaidával. Alsamamara tagadja, hogy bármilyen terrorkapcsolata lenne, és azt mondja, ha visszatoloncolják Jordániába, ott kínzás vár rá.

Az eljárási dokumentumokból annyit lehet tudni, hogy a rendőrség a férfi hálószobájában két cd-t talált, amelyeken nem teljesen lehet tudni, hogy milyen tartalom van, de feltehetően propagandaanyagokról van szó, írja a BBC. Alsamamara azt mondja, semmit nem tud ezekről a cd-kről. Ezen kívül a rendőrség talált egy borítékot, amin a hatóságok szerint „szörnyű szavak” voltak, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy a férfi meg akarja ölni a jordániai kormány és rendőrség tagjait. A borítékot nem tagadja a férfi, de azt mondja, hogy ez az őt korábban kínzó hatóságok ellen érzett olthatatlan gyűlöletének műve.

A BBC filmet készített a férfiról, amelyben arra akarják felhívni a figyelmet, hogyan befolyásolja egy ember életét, ha titkos bizonyítékok alapján vádolják terrorizmussal. A kritikusok szerint a fogva tartott férfi helyzete méltánytalan.

Alsamamara nem hagyhatja el a házát, engedély nélkül nem találkozhat senkivel, nem internetezhet, és csak egy telefont használhat, amit lehallgatnak. "A feleségem, a lányom és az újszülött fiam velem együtt rabokká váltak” – mondta a férfi.