Kornélia
1 °C
14 °C

A finn kormányfő bejelentette lemondását

2010.06.18. 12:32
Matti Vanhanen finn miniszterelnök pénteken a várakozásoknak megfelelően bejelentette kormánya lemondását, amit Tarja Halonen államfő elfogadott.

Vanhanen 2003 óta volt miniszterelnök. A 2007-ben kezdődött második mandátuma jövő áprilisban járt volna le, tavaly decemberben azonban bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről a Centrumpárt (KESK) következő kongresszusán - ami a múlt hét végén már meg történt -, s hogy kész ez időtájt lemondani kormányfői tisztségéről is.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Az ősszel esedékes lábműtétjére hivatkozott, de a körülötte és pártja körül kipattant kampányfinanszírozási botrány miatt találgatások vannak arról, hogy más oka is van a lemondásra. A Helsingin Sanomat című finn napilap jelentése szerint Vanhanen az Európai Unió minapi brüsszeli csúcstalálkozóján újságírók előtt azt mondta: "évek múlva" felfedi majd lemondása okait.

A Vanhanen vezette négypárti, jobbközép koalíciós kormány az új kabinet hivatalba lépéséig ügyvezetőként tevékenykedik tovább.

Már megvan Vanhanen utódjelöltje, a 41 éves Mari Kiviniemi, akit a Centrumpárt elnökévé és kormányfőjelöltté választottak a párt kongresszusán. A parlament kedden tart bizalmi szavazást a jelöltről. Kiviniemi 2005-2006-ban kereskedelmi és fejlesztési miniszter volt Vanhanen első kormányában, a másodikban pedig a közigazgatási és önkormányzati tárcát vezette.

Az utód, Mari Kiviniemi
Az utód, Mari Kiviniemi

Megválasztása esetén ő lesz a második női kormányfője az országnak, egyúttal másodszor fordul majd elő, hogy nő tölti be a két legfőbb közjogi méltóság tisztségét. Ugyanis 2003-ban két hónapig Anneli Jäätteenmäki volt a miniszterelnök, miközben már Tarja Halonen volt az államfő.