Lujza
-1 °C
13 °C

77 millió embert mérgezhettek meg ivóvízzel

Több, mint 70 millió embert mérgezhettek meg arzénos ivóvízzel Bangladesben egy elismert orvosi szaklap tanulmánya szerint. A lakosság egy kiválasztott csoportját tíz éven át vizsgálva kiderült: húsz százalékuk az arzénnal kapcsolatos betegségekben halt meg.

Több, mint 77 millió embert mérgezhettek meg arzénnal fertőzött ivóvízzel az elmúlt évtizedekben Bangladesben, a Lancet nevű, világszerte elismert, vezető orvosi újság tanulmánya szerint.A brit szaklap szombati számában megjelent kutatás résztvevői egy évtizeden át figyeltek meg csaknem 12 ezer önkéntest Banglades fővárosának, Dakkának egyik negyedében. A mérgezést állítólag az elmúlt évtizedekben fúrt milliónyi kút vize okozza.

A vizsgálat során a kutatók rendszeresen feljegyezték a bangladesi főváros önkénteseinek egészségügyi állapotát. Így egyebek mellett kétévente vér- és vizeletmintákat is vettek az emberektől.

Ezzel párhuzamosan a kutatók folyamatos vízmintákat is vettek a fővárosi fúrt kutak vízéből, hogy megállapítsák a víz arzén-tartalmát is. A kutatás eredményei szerint a megfigyeltek közül elhunyt emberek 20 százalékának halála összefüggésben lehet a fúrt kutak arzénnal szennyezett ivóvizével - írja a BBC.

A vizsgálat eredményei alapján az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint ez a történelem legnagyobb tömeges népmérgezése nevezte a bangladesi vízszennyeződést.


Ez állítólag azért történhetett meg, mert az ázsiai államban az 1970-es években kampányt kezdtek annak érdekében, hogy több millió kutat fúrjanak az emberek ívóvíz-ellátása érdekében.

De a sebtében kezdett program állítólag katasztrofális hatással járt. Sok kutat nem fúrtak elég mélyre, ami ahhoz vezetett, hogy a vizük arzénnal szennyezett, amely természetes módon rakódott le az évezredek folyamán a földfelszínhez közeli talajban.

A tudósok szerint még a kis adagokban a szervezetbe kerülő arzén is okozhat hólyag-, vese-, tüdő- vagy bőrrákot is, ha hosszabb időn át jut a szervezetbe.

A kutatás céljául azért választották Bangladest, mert itt az emberek közel 90 százalékának elsődleges vízforrása a talajvízből származik.

Banglades egyébként a világ egyik legszegényebb és egyben legsűrűbben lakott országa, melyet gyakran sújtanak áradások, viharok, éhínség és betegségek, többek közt a malária.