Lujza
-1 °C
13 °C

Olaj szivárog egy olajfúró platformból Hurghadánál

2010.06.22. 06:08
Szuezi illetékesek szerint a napok óta szivárgó olaj 160 kilométeres partszakaszt szennyezett be, és üdülőhelyek is érintettek.

Az egyiptomi hatóságok elismerték hétfőn, hogy szivárog az olaj egy olajfúró platformból a Vörös-tengeren, nem messze a népszerű üdülőhelytől, Hurghadától.

Magdi Radi egyiptomi kormányszóvivő szerint a tengerbe került olaj mennyisége nem számottevő. A szivárgást a múlt héten észlelték, és már nagyrészt elfojtották, tette hozzá.

A nyersanyag az egyiptomi turistaparadicsomtól, Hurghadától északra található Dzsebel al-Zejt olajplatformból szivárog. Az egyiptomi kormány napokon át titkolta a balesetet, egyes vélemények szerint azért, hogy ne riassza el a turistákat.

Egy hurghadai környezetvédő csoport biológusa, Ahmed el-Drubi azt mondta, hogy a múlt héten csütörtökön leállt az olajszivárgást, de hétfő délután újra elkezdett ömleni az olaj a tengerbe. Egy szuezi olajipari cég névtelenül nyilatkozó illetékesei szerint az olaj 160 kilométeres partszakaszt szennyezett be, és üdülőhelyek is érintettek.

Mahmúd Iszmáil, a környezeti katasztrófák elhárításával foglalkozó hivatal vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a tengerpartokon okozott szennyezés minimális, és néhány nap alatt felszámolják a károkat. Elismerte ugyanakkor, hogy a vörös-tengeri szigeteken rosszabb a helyzet, és a korallzátonyok, illetve Tavíla-szigetek kármentesítése lesz a legnehezebb.