Elemér
-1 °C
10 °C

Elfogták a jamaikai drogbárót

2010.06.23. 10:15
A jamaicai hatóságok elfogták Christopher "Dudus" Coke drogbárót, a világ egyik legveszélyesebb kábítószer-kereskedőjét.

A helyi rendőrség szerint Coke-ot Kingston peremvárosában fogták el, egy helyi lap viszont azt írta, hogy a drogbáró egy evangélikus lelkész hivatalában adta fel magát a rendőrségnek.

Az Egyesült Államok már korábban kérte az általa a világ egyik legveszélyesebb drogkereskedőjének tartott Coke kiadatását Jamaicától, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene. A jamaicai hatóságok hónapokig halogatták a drogbáró elfogását, majd május végén nagyszabású hajtóvadászatot indítottak utána. A rendőrségi akcióban 73 ember vesztette életét, mivel a helyi lakosok a védelmére keltek. A drogbárót akkor nem sikerült elfogni.

Christopher "Dudus" Coke a retteget Shower Posse (Záporkülönítmény) nevű szervezet feje. A bandatagok a 80-as évek kokainháborúi idején több száz embert öltek meg úgy, hogy golyózáport zúdítottak rájuk.

A szervezet az amerikai vád szerint fegyverekért cserébe cracket szállított az Egyesült Államokba. A hálózat Nagy-Britanniára is kiterjedt. Az amerikai külügyminisztérium szerint Coke kapcsolatban állt a jamaicai kormánypárttal.

A férfi valóságos "keresztapa" volt Nyugat-Kingstonban. Az emberek hozzá fordultak élelmiszer- és iskolázási segélyért, és fegyverei árnyékában biztonságban érezték magukat. Jótevőjüket "elnöknek", "tábornoknak", vagy egyszerűen Dudusnak szólították.