Sarkozy alaposan meghúzza a nadrágszíjat

2010.06.23. 18:40
A takarékoskodás jegyében több programot is törölt a július 14-i nemzeti ünnepen Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Elmarad a szokásos elnöki kerti parti is, amelyen ezrek szoktak megjelenni az Elysée-palotában.

A válság miatti költségvetési szigor részeként Nicolas Sarkozy francia államfő döntésének értelmében idén elmarad a francia nemzeti ünnepen az elnöki kerti parti, jelentették be kormánypárti források.

A július 14-i katonai parádét követő fogadás az Elysée-palota kertjében a francia közélet és a politikai elit egyik legjelentősebb eseménye minden évben, amelyre több ezren hivatalosak. A rendezvény összköltsége az előző évben 733 ezer euró (205,6 millió forint) volt.

A döntés hivatalos bejelentése a következő héten várható, de Luc Chatel kormányszóvivő szerdán már jelezte: a kormányzat minden tagjának példát kell mutatnia a költségvetési szigorúság ideje alatt. "A köztársasági elnök arra kérte minisztereit, hogy különösen ügyeljenek tárcáik működésének és a feladataik gyakorlásának költségeire" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az elnöki hivatal azt már megerősítette, hogy a július 14-i ingyenes szabadtéri rockkoncert az Eiffel-torony tövében szintén elmarad. A százezreket vonzó esti rendezvény költségeit Sarkozy megválasztása óta az elnöki hivatal állta. Johnny Hallyday tavalyi fellépése közel hárommillió euróba (840 millió forintba) került a költségvetésnek.

A július 14-i kerti parti költségeinek részletes elszámolása szerint a vendégeknek kínált finomságok 314 ezer euróba (88 millió forintba), az Elysée-palotában felállított sátrak 296 ezer euróba (83 millió forintba), a borok és pezsgők pedig 43 ezer euróba (12 millió forintba) kerültek 2009-ben.

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) részéről Pierre Méhaignerie üdvözölte az elnöki döntést, amely szerinte csak az első lépés. A nemzetgyűlés szociális ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetőjeként a képviselő kezdeményezte, hogy a kormány tagjainak számát a jelenlegi 40-ről 28-ra csökkentse az államfő. Bruno Leroux, az ellenzéki szocialisták nemzetgyűlési frakciójának vezetője szerint viszont a szimbolikus intézkedés csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a kormányt övező botrányokról.

Az elmúlt hetekben több kormánytagot érintő pénzügyi visszásságról cikkeztek a lapok. Christian Blanc, a Párizs és agglomerációjának fejlesztéséért felelős államtitkár az elmúlt egy évben elszívott szivarjait állami költségként számolta el, 12 ezer eurós értékben. Amikor a kormánytag megtudta, hogy egy lap a dohányzási szenvedélye után nyomoz, 3500 eurót visszatérített az éves számlából. A labdarúgó-válogatott fényűző dél-afrikai szállását kifogásoló, sportért felelős államtitkár, Rama Yade pedig a játékosok szállásánál is drágább ötcsillagos hotelben foglaltatott magának szobát a világbajnokságon.