Kornélia
1 °C
14 °C

Női miniszterelnök vezeti Ausztráliát

2010.06.24. 06:50 Módosítva: 2010.06.24. 08:05
Ausztrália kormányzó pártja új miniszterelnököt jelölt ki csütörtökön Kevin Rudd helyébe; az ősszel esedékes parlamenti választásig Julia Gillard fogja vezetni a kormányt, a szigetország első női miniszterelnökeként. Hírügynökségi jelentések szerint a kormányzó Munkáspárt törvényhozói egyhangúlag támogatták Julia Gillard miniszterelnök-helyettes kinevezését kormányfőnek.

Gillard volt az egyetlen jelölt a kormány élére. Miniszterelnökké választása csupán formalitásnak számít, mivel a kormányzó Munkáspárt kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban. Kevin Rudd nem is próbálkozott a tisztség megtartásával, tudván, hogy visszaesett a párton belüli támogatottsága. Percekkel a pártgyűlés előtt mondott le.

Julia Gillard
Julia Gillard

Julia Gillard jogász végzettségű, 48 éves, Walesben született, s még gyerek volt, amikor szüleivel együtt Ausztráliába települt át. Mielőtt miniszterelnök-helyettes lett a 2007-es választások nyomán, Victoria állam parlamentjében volt képviselő több cikluson át.

A Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott a 2007 végén tartott parlamenti választáson. Kevin Rudd Ausztrália legnépszerűbb miniszterelnöke volt az ország modernkori történelmében. Elismerést szerzett magát azzal, hogy sikeresen irányította országát a gazdasági világválság megrázkódtatásai közepette: az OECD-tagországok közül Ausztrália volt az egyetlen, amelyet elkerült a recesszió.

A töretlen népszerűség egészen ez év áprilisáig tartott, amikor is a kormány hibák sorozatát vétette, egyebek mellett azzal, hogy a parlamenti támogatás híján ad acta tette a legnagyobb levegőszennyező vállalatok megsarcolására vonatkozó terveket.

Ezután Rudd a bányaipari vállalatok nyereségadójának bevezetésével próbálkozott, de ez sem sikerült, mert a bányaipar kemény ellenállásába ütközött. Ez utóbbi tervet az ausztrálok többsége is nemtetszéssel fogadta, mert úgy gondolták, hogy Rudd a gazdaság pillérének tartott bányaipar ellen indított támadást. Mivel Rudd nem tudta keresztülvinni terveit, sokan a párton belül is megkérdőjelezték, hogy alkalmas-e a kormány vezetésére az ősszel esedékes választásig.

A kormánypárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt, ezért a párttagok fellázadtak a miniszterelnök ellen, s csütörtökön "lecserélték" a miniszterelnököt helyettesére, azt remélve, hogy az októberi választásokig az új kormányfő vissza tudja nyerni a polgárok bizalmát.