András, Andor
-3 °C
3 °C

Meghalt Robert Byrd szenátor

2010.06.28. 12:23 Módosítva: 2010.06.28. 14:44
A Ku Klux Klantól Obama elkötelezett támogatásáig nagy ívet írt be a vasárnap elhunyt Robert Byrd szenátor pályafutása, akit kilencszer választottak újra.

Kilencvenkét éves korában vasárnap meghalt Robert Byrd szenátor, az amerikai törvényhozás leghosszabb ideig szolgáló tagja, közölte nyugat-virginiai honatya egyik szóvivője.

A politikust az előző hét végén szállították egy Washington közelében lévő kórházba. Szóvivőjének elmondása szerint hőgutával és súlyos kiszáradás miatt szállították kórházba, de később egyéb problémákat fedeztek fel. Vasárnap már súlyosként jellemezték állapotát az orvosai. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a demokrata szenátor halálát.

Az 1917-ben született Byrdöt 1952-ben választották be a képviselőházba, és hét évvel később lett szenátor. Fiatalkorában tagja volt a fehér felsőbbrendűséget hirdető Ku Klux Klannak, és szenátorként küzdött a faji diszkriminációt megszüntető 1964-es törvény megszavazása ellen. Később mindkettőért bocsánatot kért, és erős támogatója volt Barack Obamának és a polgári jogok támogatója lett.

Robert Byrd
Robert Byrd

Joe Manchin nyugat-virginiai kormányzó, aki ugyancsak demokrata párti, feltehetően egy demokratát jelöl majd, hogy Byrd hatéves, 2012-ig tartó megbízatásának lejártáig betöltse a tisztséget.