Hatvan orosz kémpár dolgozik az USA-ban

2010.06.29. 18:13 Módosítva: 2010.06.29. 20:31
Egy volt szovjet kém azt mondta, hogy akár 60 hírszerző pár is dolgozhat fedetten Oroszországnak az Egyesült Államokban, és 400 lehet azoknak a száma, akik nyíltan foglalkoznak hírszerzéssel. Oleg Gorgyijevszkij szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök pontosan tisztában van, hogy melyik országban hány kém dolgozik, de név szerint nem tudná őket felsorolni.

Akár 60, erősen fedett hírszerző pár dolgozhat Oroszországnak az Egyesült Államokban egy Nagy-Britanniában élő volt szovjet kettős ügynök szerint. Oleg Gorgyijevszkij egykori KGB-ügynök (a szovjet titkosszolgálat londoni irodájának volt vezetőhelyettese) kedden azt mondta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök tudná pontosítani, hány titkos ügynök dolgozik az egyes célországokban.

A 71 éves egykori szovjet-brit kettős ügynök a hidegháború éveiben az MI6 brit külső hírszerzésnek dolgozott, majd 1985–ben történt lelepleződése után Nagy-Britanniában kért menedéket. Az AP  hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, az orosz hírszerzésnél szerzett tapasztalatai alapján úgy becsüli, hogy Moszkva valószínűleg 40-50 erősen fedett hírszerző párt alkalmaz illegálisan az Egyesült Államokban. "Az elnök ismeri a számukat, és azt, hogy az egyes országokban hányan dolgoznak, de a nevüket nem tudja" - mondta Gorgyijevszkij.

Az Egyesült Államokban nyíltan dolgozó orosz hírszerzők számát 400-ra becsülte, de ezt a meglepő adatot nem részletezte. Bevett dolog, hogy országok nagykövetségek, kereskedelmi kirendeltségek vagy egyéb hivatalos posztokra delegált munkatársai a fogadó országban regisztrálva vannak.

Gorgyijevszkij szerint Moszkva valószínűleg most sem tud sokkal több fedett ügynököt foglalkoztatni, mint a hidegháború idején, mert a kiképzés és a folyamatos kapcsolattartás nagyon összetett feladat. Azt is mondta, hogy a fedett ügynökök nem feltétlenül rendelkeznek jobb információkkal, mint azok, akik nyíltan dolgoznak, a feladatuk inkább, hogy a hírszerzés előőrsei legyenek.

Az amerikai igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, további egy gyanúsított pedig szökésben van. Azzal gyanúsítják őket, hogy beszivárogtak amerikai politikai döntéshozói körökbe.

Cipruson a helyi rendőrség kedden őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett egy kanadai férfit, a kémhálózat feltételezett 11. tagját.

Az ír külügyminisztérium ellenőrzi azokat a jelentéseket, melyek szerint az Oroszország javára kémkedő amerikai kémhálózat egyik tagja esetleg hamisított ír útlevelet használt utazásaihoz, közölte kedden a tárca szóvivője.

"A külügyminisztérium ma reggel értesült arról, hogy egy, az Egyesült Államokban kémkedés gyanújával letartóztatott személy állítólag hamis ír útlevéllel utazott" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy igyekeznek hivatalos megerősítést szerezni.

A brit külügyminisztérium szóvivője Londonban közölte, hogy a tárcánál is vizsgálják hamisított brit útlevelek esetleges használatát.

Az ír kormány két héttel ezelőtt jelentette be, hogy kiutasít egy izraeli diplomatát megtorlásul azért, amiért az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hamisított ír útleveleket használva jutott be Dubajba, majd ölte meg ott a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjét.

Orosz állampolgárokat gyanúsítanak

Orosz állampolgárokról van szó az Egyesült Államokban Oroszország javára végzett kémkedéssel gyanúsítottak esetében, akik nem ártottak amerikai érdekeknek, jelentette ki Andrej Nyesztyerenko orosz külügyi szóvivő kedden, míg Vlagyimir Putyin kormányfő reményét fejezte ki, hogy az ügy nem okoz kárt az orosz-amerikai kapcsolatokban. Egyes hírügynökségek úgy értelmezték a szóvivő szavait, hogy a gyanúsítottak között orosz állampolgárok vannak, akik - mint Nyesztyerenko mondta - különböző időben tartózkodtak az Egyesült államokban.

Nyesztyerenko szerint a gyanúsítottakat fogva tartásuk helyszínén megilleti a normális bánásmód, és lehetővé kell tenni azt is, hogy orosz diplomatákkal, valamint ügyvédekkel léphessenek érintkezésbe.

Vlagyimir Putyin kormányfő reményét fejezte ki, hogy az ügy nem okoz kárt az orosz-amerikai kapcsolatokban, az elmúlt években felhalmozódott pozitívumok nem vesznek kárba. "Nagyon reméljük, hogy mindazok akik szívükün viselik a jó kapcsolatokat, ezt megértik" - mondta az orosz miniszterelnök kedden, amikor Moszkva melletti rezidenciáján találkozott Bill Clinton volt amerikai elnökkel. Putyin bírálta is az amerikai hatóságokat, önkényeskedéssel vádolta meg őket.

Washington folytatja a diplomáciai együttműködést Moszkvával a kétoldalú kapcsolatokban elért eredmények megszilárdításáért az orosz kémhálózat leleplezése ellenére, közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. "Úgy érezzük, jelentős előrehaladást értünk el abban a 18 hónapban, amelyben egy másfajta viszonyra törekedtünk Oroszországgal; van mit felmutatnunk" - mondta Philip Gordon külügyi államtitkár-helyettes. Kijelentette, hogy az új típusú együttműködés a kémügy ellenére folytatódik. (MTI)