Edina
2 °C
15 °C

Romlott az éhségsztrájkoló kubai ellenzéki állapota

2010.06.29. 00:52
Komoly szövődmények miatt romlott a négy hónapja éhségsztrájkoló kubai ellenzéki, Guillermo Farinas állapota - közölték hozzátartozói.

A 48 éves pszichológust március óta a Santa Clara-i kórházban ápolják, és több szövődmény miatt súlyos az állapota - mondta el a férfi anyja, Alicia Hernandez nyugdíjas ápolónő.

A férfi lázas, teste puffadt, az orvosok trombózistól tartanak, és vese- és májbántalmakra gyanakszanak - mondta el Hernandez. Farinas márciusban már kapott antibiotikumos kezelést a kórházban.

Guillermo Farinas február végén, egy bebörtönzött éhségsztrájkoló, Orlando Zapata halála után kezdett éhségsztrájkot. Tiltakozó akciójával a börtönben sínylődő beteg ellenzékiek szabadlábra helyezését akarja elérni. Állítása szerint akkor hajlandó felhagyni az éhségsztrájkkal, ha a hatóságok szabadon engednek tíz beteg politikai foglyot, illetve a katolikus egyház közvetítésével kidolgoznak egy menetrendet további bebörtönzött ellenzékiek elengedésére.

A tárgyalások eredményeképpen eddig egy ellenzékit engedtek szabadon, és tíz politikai foglyot pedig a tartományukban lévő börtönökbe helyeztek át.

Kuba a szigetországra 48 éve embargót kényszerítő Egyesült Államok zsoldosainak tekinti a politikai foglyokat, akiknek a száma a másként gondolkodók szerint eléri a kétszázat.