Benedek
-5 °C
5 °C

Christian Wulff az új német államfő

2010.07.01. 08:47 Módosítva: 2010-07-01 08:50:30
Drámai szavazássorozat után a konzervatív-liberális kormánykoalíció jelöltjét, Christian Wulff alsó-szászországi tartományi miniszterelnököt választották meg szerda este Németország új államfőjévé. Az első két választási fordulóban sem Wulff, sem az esélyesebb ellenjelölt, az egykori keletnémet polgárjogi harcos, Joachim Gauck nem szerezte meg a szükséges abszolút többséget.
Christian Wulff
Christian Wulff

A harmadik fordulóban Christian Wulff 625 szavazatot szerzett, Gauck pedig 494 voksot kapott. Ebben a fordulóban a Baloldal jelöltje, az esélytelen Lukrezia Jochimsen már nem indult, és a párt képviselői tartózkodtak a szavazástól.

A rendkívüli elnökválasztásra azután került sor, hogy május végén váratlanul lemondott hivataláról Horst Köhler. A szerdai szavazást páratlanul izgalmas kampány előzte meg, a kormánypártok jelöltjével szemben az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek által jelölt, volt keletnémet ellenzéki vezető, Joachim Gauck mind a lakosság, mind a politikusok körében egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

Az elnökválasztás során Christian Wulff személyében egy pártpolitikus, Angela Merkel kancellár pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak az alelnöke, egyben Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke és a pártoktól független, korábbi ellenzéki tevékenységéért a német egység jelképének számító Joachim Gauck csapott össze. A kampányt éles vita kísérte arról, hogy a jelenlegi helyzetben Németországnak a pártok által delegált vagy pedig független elnökre van szüksége. Külön érdekességnek számított, hogy közvetlenül a szavazás előestéjén két korábbi tekintélyes elnök, Richard von Weizsa:cker és Roman Herzog egyaránt mindenfajta pártkötődéstől mentes, szabad választásra szólított fel.

A szerdai választás ezek után nemcsak a legdrámaibb, de a leghosszabb volt a háború utáni államfő-választások történetében. A szavazás háromfordulós volt, és csaknem 9 órán keresztül tartott, és az első két fordulóban sem Wulff, sem az esélyesebb ellenjelölt, Gauck nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges abszolút többséget. Wulff az előzetes várakozásoknál jóval kevesebb, míg Gauck jóval több szavazatott szerzett, ami egyértelművé tette: a kormánykoalíciós padsorokból nagy számú politikus megszegte az előzetesen kért és beígért szavazati pártfegyelmet, és az ellenzék által jelölt, de általános megbecsülésnek örvendő Gauckra adta le voksát.

A harmadik fordulóban az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja már visszavonta esélytelen jelöltjét az indulástól, de a reformkommunista párt úgy döntött: nem támogatják Joachim Gauckot a kormánykoalíció jelöltjével szemben, és 121 küldöttjük tartózkodott a szavazástól.

Mindennek nyomán a harmadik fordulóban az 1244 fős szövetségi közgyűlésben Wulff 625, Gauck pedig 494 szavazatot szerzett. Christian Wulff azonnali hatállyal lemondott alsó-szászországi tartományi miniszterelnöki tisztségéről.

Megválasztását követő első nyilatkozatában az újdonsült elnök együttműködést ajánlott mindenkinek, és köszönetet mondott riválisának a fair és nemes, a kölcsönös megbecsülés jegyében lezajlott vetélkedésért. Úgy értékelte, hogy Joachim Gauck mostani szereplésével is hozzájárult Németország tekintélyének növeléséhez. Hangsúlyozta, hogy valamennyi német állampolgár elnöke akar lenni, és egyben hidat kíván teremteni a politikusok és a lakosság között.

A választások tanulságainak elemzése még hátravan. Az első vélekedések szerint azonban a koalíciós pártpolitikusok sorozatos "átszavazása" jelentős mértékben ártott Merkel kancellár és az általa vezetett koalíció amúgy is megtépázott tekintélyének. Wulff sima győzelme a koalíció sikerét is jelentette volna, ezzel szemben a szavazás során történtek felszínre hozták a kormánypártok közötti feszültségeket. Általános vélekedés szerint a koalíciós "ellenszavazatok" nem a Wulffal, hanem a Merkel-kormány politikájával szembeni elégedetlenséget jelezték.

A kancellár mindennek ellenére derűlátóan nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy a kormány töretlenül folytatja munkáját, és annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy Christian Wulff az ország jelenlegi nehéz helyzetében a legjobb választást jelentette.

A halk szavú reformer konzervatív

Az egyik legnépszerűbb konzervatív politikusnak tartják a szerdán Németország új államfőjévé választott Christian Wulffot, akiről mostanáig úgy vélekedtek, hogy a kancellári tisztségben Angela Merkel utóda lehet. Az 51 éves politikus lesz minden idők legfiatalabb német államfője. 2003-ban már Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke lett, és a szabad demokratákkal alkotott koalíciós kormányt. Tartományi miniszterelnökként sikerrel debütált, eredményeket ért el a foglalkoztatás biztosításában, új munkahelyek teremtésében, és ez is magyarázta, hogy 2008-ban újraválasztották.

Mindig is kitűnt pragmatizmusával, nyitottságával, a tolerancia iránti elkötelezettségével, amit bizonyít: a közelmúltban kisebb fajta szenzációt keltett azzal a döntésével, hogy Alsó-Szászország integrációs miniszterének egy török származású politikus hölgyet kért fel. Minderre még nem volt példa az ország háború utáni történetében. Mindezzel párhuzamosan pártjában, a kereszténydemokrata unióban is az egyik legbefolyásosabb politikusnak számított, halk szavú volt, de véleményére mindig odafigyeltek. Ez is indokolta, hogy a CDU-ban a pártelnök-kancellár egyik helyettese lett.