Mátyás
-6 °C
1 °C

Ukrajna nem lesz NATO-tag

2010.07.02. 06:50
Az ukrán parlament csütörtök éjjel végső olvasatban elfogadta a volt szovjet köztársaság NATO-csatlakozását megakadályozó, annak "el nem kötelezett" jogállását megerősítő törvényt.

A februári hivatalba lépése óta az Oroszországgal való közeledés politikáját folytató Viktor Janukovics elnök kezdeményezésére kidolgozták Ukrajna katonai függetlenségét kimondó jogszabályt. Az utolsó olvasatról csütörtökön több mint öt órán át tartott a vita, és néhány perccel éjfél előtt ért véget. A törvénytervezetet a 450 fős legfelsőbb tanácsban 259 képviselő támogatta.

A törvény lefekteti az ukrán politika "alapelveit", így Ukrajna "el nem kötelezett státusának fenntartását, ami azt jelenti, hogy nem csatlakozik katonai-politikai szövetségekhez", közöttük a NATO-hoz. A jogszabály ugyanakkor kitér a NATO-val való konstruktív partnerség folytatására.

Az utolsó olvasathoz négyszáz módosító indítványt nyújtott be a nyugatbarát ellenzék, amelynek legtöbbjét a kormánypárti többség elutasította. Janukovics számos alkalommal hangoztatta, hogy elődjétől, Viktor Juscsenkótól eltérően nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, az EU-csatlakozást viszont az elsődleges célok között nevezi meg az új törvény.