Megtört az egyik orosz kém

2010.07.03. 08:32
Mihail Kuciknak hívják, és orosz állampolgár, vallotta be az Egyesült Államokban lebuktatott orosz kémek egyike, aki addig Michael Zottoli néven élt Washington környékén, és kanadainak vallotta magát. Az amerikai bíróság az egyik gyanúsított kémet elengedte, mert "nem tűnik profi ügynöknek".

Meghosszabbította három, kémkedéssel gyanúsított, feltehetően orosz állampolgár előzetes letartóztatását egy virginiai bíróság. Mikhail Semenko, Michael Zottoli és Patricia Mills esetén az alexandriai bíróság szerint fenn állt a szökés veszélye.

Zottoli és Mills valójában férj és feleség, akiknek családja Oroszországban él, valódi nevük pedig Mihail Kucik és Natália Pereverzeva. Szerepük szerint amerikai-kanadai kettős állampolgárságú párt játszottak, de Zottoli meghallgatásain beismerte, hogy valójában orosz állampolgár.

Az amerikai szövetségi hatóságok a múlt hétvégén vették őrizetbe egy feltételezett orosz kémhálózat tíz tagját - közvetlenül Dmitrij Medvegyev váratlan washingtoni látogatása után. Bár a találkozó után az orosz és az amerikai diplomácia is a kapcsolatok javulását hangsúlyozta, a kémbotrány megterhelheti a viszonyt.

A New York Times értesülései szerint Obama nehezményezte is, hogy pont Medvegyev látogatásának idején kellett lecsapni az orosz kémekre, akik után már hét éve folyt a nyomozás, de az FBI szerint fennállt a szökés veszélye.

A nyomozók szerint a kémeknek Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat.

Pénteken közölték azt is, hogy több tucat titkosított üzenetet vizsgálnak, és átkutatták a Kucik-Pereverzeva házaspár bankszámláit és otthonát is, ahol egyéb bizonyítékok mellett 80 ezer dollárt találtak készpénzben, méghozzá "ugyanolyan csomagolásban, mint amilyenben a többi gyanúsított esetében is felfedeztek pénzeket."

Az ügynek van egy 11-ik gyanúsítottja is. Ő az 54 éves Christopher Robert Metsos, akit a ciprusi hatóságok vettek őrizetbe a héten, mikor épp egy Budapestre készülő repülőre akart felszállni Larnacában. Később 26 és fél ezer dolláros óvadék ellenében elengedték a férfit, aki ez után eltűnt, és azt gyanítják, hogy átment Ciprus török részére, amivel nincs kiadatási egyezménye a görög Ciprusnak.

A kémcsoport az Egyesült Államokban elfogott tagjai közül Ánya Chapman, Richard és Cynthia Murphy, illetve Juan Lazaro vannak előzetes letartóztatásban, Donald Howard Heatfield és Tracey Lee Ann Foley ügyében nincs döntés. Lazaro párját, Vicky Pelaezt óvadék ellenében szabadon bocsátották, mert a bíró indoklása szerint "nem tűnik profi ügynöknek".