Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kivégeztek egy korrupt vezetőt Kínában

2010.07.07. 08:22
2009 szeptemberében vették őrizetbe a csungkingi igazságügyi hivatal vezetőjét, áprilisban halálra ítélték, júliusban kivégezték.

Kivégezték Csungking (Chongqing) tartományi jogú város igazságügyi hivatalának egykori vezetőjét, akit áprilisban ítéltek halálra korrupció és szervezett bűncselekményekben való részvétel miatt. Az 55 éves Ven Csiang (Wen Qiang) fellebbezését májusban elutasították. Ven bűnlajstroma hosszú volt: a vesztegetéstől a bűnbandák fedezésén át az erőszakig terjedt. Nagy összegű készpénzének és tetemes vagyonának eredetét nem tudta igazolni.

Ven 1992 és 2008 között a városi közbiztonsági hivatal helyettes, majd első számú vezetője volt. Ezután lett az igazságügyi hivatal vezetője, amíg 2009 szeptemberében őrizetbe nem vették. A nyomozás megállapítása szerint a férfi összesen 12 millió jüan (több mint 400 millió forint) csúszópénz fogadott el közvetlenül, vagy felesége közreműködésével. Cserébe jó beosztásokkal jutalmazta lekötelezőit, vállalatokat segített illegális jövedelemhez, haszonhoz. Ven öt szervezett bűnözői csoportot fedezett ugyancsak készpénzért cserébe. 2007-ben részegen megerőszakolt egy egyetemista lányt.

Vent a bíróság teljes vagyonelkobzásra ítélte, és politikai jogainak megfosztására élete végéig.

A középnyugat-kínai nagyvárosban tavaly csaptak le a kiterjedt bűnhálózatokra és bandákra, és több mint 90 helyi vezető ellen emeltek vádat. Közülük 42-ről bizonyosodott be, hogy bűnszervezetnek nyújtott segítséget.

Kínában ugyancsak szerdán jelentették be, hogy a közbiztonsági miniszter volt helyettesét, Csang Sao-tungot (Zhang Shaodong) bíróság elé állították vesztegetés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Csangot, aki a közbiztonsági tárcánál a gazdasági bűncselekmények nyomozó hivatalának is az igazgatója volt, még tavaly decemberben kizárták a kommunista pártból.