Rekordhőség a Boston-Washington régióban

2010.07.07. 16:55
Több éves és évtizedes hőségrekordok dőlnek meg a napokban az Egyesült Államok legsűrűbben lakott térségében. Az elektromos hálózatok rendkívüli megterheléssel működnek, de nagyobb összeomlások, áramkimaradások nem történtek. Az emberek utcai szökőkutaknál és medencékben, bevásárlóközpontok és mozik hűtött tereiben keresnek menedéket a tartósan 38 Celsius fok feletti forróságban.

A brutális hőhullám csúcsa Baltimore-ban kedden 40,5 foknál volt, 1983 óta nem volt ilyen hőség, a New York-i Central Parkban pedig korábban még nem mértek 39,5 fokos hőmérsékletet ezen a napon. Philadelphiában 39 fok volt, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord; Bostonban 38 fokot mértek, 2002 óta a legmagasabb hőmérséklet.

A Boston és Washington D.C. közötti térségben közlekedő vonatok sebességét csökkentették a sínpályák felhevülése miatt. A rekkenő hőségben Philadelphiában és Wilmingtonban a lóversenypályákat bezárták. Előbbi városban egy 92 éves asszonyt holtan találtak lakásában, ahol nem volt légkondicionáló és csak egyetlen ablak volt nyitva résnyire. Június eleje óta ez volt az ötödik ilyen haláleset a városban. Detroitban egy parkolóban találtak rá egy nőre, akinek hipertermia, túl magas testhőmérséklet okozta a halálát.

A The New York Times szerkesztőségi cikket szentelt az emberpróbáló hőhullámnak, emlékeztetve arra, hogy a városban a legmagasabb hőmérsékletet, 41 Celsius fokot 1936. július 9-én regisztrálták, 1977. július 21-én pedig 40 fokot mértek. Az újság szerint ekkora melegben, mint amilyen a mostani is, a város atmoszférája ragadóssá válik, a metrókban olyan forró levegő csap az ember arcába, mintha egy aktív vulkánból törne elő, az utakon az aszfalt rágógumiszerűvé válik.

New Yorkban a légkondicionálók folyamatos használata miatt leterhelt hálózatok csak néhány esetben adták meg magukat, pár ezren maradtak áram nélkül. Washingtonban mintegy 2 ezer, Philadelphiában 8 ezer fogyasztó nem kapott egy időre elektromosságot. Az előrejelzés szerint szerdán folytatódik a hőség, némi enyhülés csak a hét végén várható, amikor a remények szerint 30 fok alá süllyed a napközbeni hőmérséklet.