Tüntettek Egyiptomban a meggyilkolt aktivista emlékére

2010.07.09. 22:47
Százak tüntettek Kairóban és más egyiptomi városokban pénteken a meggyilkolt egyiptomi aktivista halálának emlékére. Háled Szaid júniusi halála a nyugati hatalmakban is megütközést keltett, az arab országban pedig azóta ezrek vonultak utcára politikai változásokat követelve.

Szaid június 6-án halt meg Alexandriában. A szemtanúk és a jogvédő csoportok azt állítják, két rendőr ölte meg, akik egy megtagadott igazoltatást követően hurcolták ki egy internetkávézóból, majd az utcán többször hasba rúgták és betörték a fejét. Szaidot ezek után az egyenruhások az autójukba ültették és a rendőrőrsre vitték, ahol halálra kínozták.

A 28 éves fiatalember azért kelthette fel a hatóság figyelmét, mert feltöltött az internetre egy videót, amelyen rendőrök egy kábítószerfogáson osztozkodnak. Szaid ügyében kedden az egyiptomi kormánypárt egyik vezetője, a jelenlegi elnök fia és sokak szerint székének várományosa is megszólalt. Gamil Mubarak leszögezte, a bűnösöknek felelniük kell a tetteikért. Az elemzők szerint a felszólalása azt jelzi, a hatóságok szeretnék csillapítani a közvélemény dühét a 2011-es elnökválasztás előtt.

Facebookon szervezték

A pénteki megmozdulás Szaid Facebook-emlékoldalán szerveződött. Ez a tény nagyon fontos a hatalom számára, amely figyelemmel kíséri, hogy mely online támogatói csoportot lehet szükség esetén az utcára hívni, mivel ebben ez évben elnök-, jövőre pedig parlamenti választás lesz az országban. A Szaid-szimpatizáns Facebook-oldalnak 180 ezer támogatója van az interneten, és a csoport vezetői arra szólították fel a híveiket, hogy pénteken vegyenek fel fekete pólót és álljanak a kijelölt helyszíneken.

Kairóban az egyik tüntető csoportosulás, miután az eredeti helyükről kitiltották őket, az újságíró szakszervezet épülete előtt vonult fel. "Tiszt úr, hogy tud úgy aludni éjjel, hogy nappal embereket kínoz?" - kántálták a demonstráció résztvevői. Kisebb csoportok Kairó más helyszínein egymástól nagyobb távolságra álldogáltak csendben, a Koránt olvasva. A demonstráció szervezői ugyanis megkérték a tüntetésen részt venni kívánó támogatóikat, ne alkossanak egybefüggő csoportokat, hogy a hatóságok ne tudják őket szétkergetni a rendkívüli állapotra hivatkozva. "Ha sok ember összegyűlik, hogy valami ellen tüntessen, annak biztosan kínzás lesz a vége" - mondta a 24 éves Fatima Mohamed, aki azután érkezett a helyszínre, hogy olvasta a Facebookon a szervezők felhívását.

A tüntetések helyszínein külön rendőri erők is felvonultak. Az egyiptomi rendőröket általában arra utasítják, hogy akár kemény kézzel is fogják vissza a demonstrációkat, és próbálják néhány száz főre korlátozni a résztvevők létszámát.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM