Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Már több mint száz halott a pakisztáni merényletben

2010.07.10. 08:55
Legújabb jelentések szerint 102-re nőtt a Pakisztán északnyugati részében pénteken elkövetett kettős robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké elérte a 115-öt.

Az áldozatok számának emelkedése annak következménye, hogy a mentőalakulatok további tetemeket találtak a romok között, és a súlyos sebesültek közül szombatra virradóra többen meghaltak a kórházban – közölték helyi illetékesek. Péntek este még 56 ember haláláról és száznál több sebesültről szóltak a jelentések.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Pakisztánban a májusban, Lahorban az ahmadi szekta két mecsetje ellen pakisztáni tálibok által elkövetett fegyveres támadás óta, amelyben 93-an veszítették életüket.

A pénteki merényletet az Afganisztánnal szomszédos és az al-Kaida terrorhálózat egyik bázisának tartott törzsi területen lévő Jakagund faluban követték el. Két merénylő néhány másodperc különbséggel egy kisebb és egy nagyobb pokolgépet robbantott fel egy kormányhivatal előtt. A merénylők egy motorkerékpárral próbáltak elmenekülni, de a nagy erejű robbanás őket is megölte. Korábbi jelentések öngyilkos merényletről szóltak. Az épületben tartózkodó törzsi vezetőknek nem esett bántódásuk.

A pakisztáni tálibok szóvivője a pakisztáni GEO TV-nek küldött nyilatkozatában közölte, hogy szervezete követte el a merényletet. A Pesavartól délre, hegyes vidéken lévő törzsi terület, ahol a falu is található, amerikai megítélés szerint egyaránt menedékhelye az al-Kaida tagjainak és a kabuli kormány ellen harcoló afganisztáni táliboknak.