Ágnes
-1 °C
2 °C

Török gépek kurd állásokat bombáztak Irakban

2010.07.10. 14:19
Egy polgári személy megsebesült abban a támadásban, amely Szidakan falut ért Hakurk régióban, a török és iráni határ közelében.

Török harci repülőgépek olyan célpontokat bombáztak szombaton észak-iraki területen, amelyekről úgy tudják, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kezén vannak - közölte egy iraki katonai illetékes.

Az őrnagy szerint egy polgári személy megsebesült abban a támadásban, amely Szidakan falut ért Hakurk régióban, a török és iráni határ közelében. A török hadsereg egyelőre nem tudta megerősíteni a bombázás hírét.

Törökország az elmúlt hetekben több ízben légicsapásokat hajtott végre a PKK iraki állásai ellen, miután a kurd lázadók június 1-jén felmondták a 14 hónapja meghirdetett tűzszünetet, és támadásokat intéztek a török hadsereg ellen.

Pénteken este a török biztonsági erők Van tartományban két kurd felkelőt megöltek, miután azok nem voltak hajlandók megadni magukat.

40 ezer halott

A PKK 1984-ben fogott fegyvert Törökország ellen a független Kurdisztánért. Azóta mérsékelte követelését, ma már megelégedne nagyobb politikai és kulturális jogokkal a Törökországban élő mintegy 14 millió kurd számára. A konfliktusban eddig több mint 40 ezren veszítették életüket, főként a PKK részéről.
A PKK-harcosok zöme Észak-Irakban, az autonóm Kurd Regionális Kormány (KRG) irányítása alatt álló területen tartózkodik. A bagdadi kormány és a KRG tiltakozott a török bombázások, Irak szuverenitásának megsértése miatt.
Törökország azt követelte az Egyesült Államoktól, Iraktól és az iraki Kurdisztán hatóságaitól, hogy adják át neki az iraki hegyekben menedéket talált PKK-vezetőket - jelentette szombaton a Hürriyet című török újság. A lap szerint 248 lázadó, köztük parancsnokok nevét adták át az amerikai, iraki és ottani kurd hatóságoknak, követelve a szóban forgó személyek mihamarabbi átadását a török hatóságoknak. Törökország azt is javasolta, hogy "szükség esetén" indítsanak közös hadműveletet a körözött személyek elfogására - jelentette a török lap.