Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A Microsoftnál dolgozott az egyik orosz kém

2010.07.15. 06:25

Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a 23 éves orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel összefüggésben toloncoltak ki az Egyesült Államokból - közölte szerdán a cég szóvivője.

Lou Gellos szerint Alekszej Karetnyikov mindkét alkalommal - tavaly és tavalyelőtt - a Microsoft redmondi központjánál kapott munkát, legutóbb kezdő programellenőrként. A vállalat megvizsgálta Karetnyikov vállalatbeli ténykedését, és biztosra veszi, hogy az orosz férfi nem fért hozzá illetéktelenül a szoftvergyártó cég programjaihoz, belső forrásaihoz vagy a felhasználói bázisához - mondta a szóvivő.

Karetnyikov alig 20 kilométerre lakott attól az orosz házaspártól - Michael Zottolitól és Patricia Millstől (valódi nevük Mihail Kucik és Natalja Pereverzeva) -, amelyet beismerő vallomás után, kémcsere keretében kitoloncoltak az országból. Ennek ellenére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem talált közöttük semmilyen kapcsolatot.

Zottoli és Mills tavaly októberben költözött Virginiában, ugyanabban a hónapban, amikor Karetnyikov visszatért az Egyesült Államokba, hogy elfoglalja az állást a Microsoftnál.

Karetnyikovot kedden toloncolták ki az Egyesült Államokból arra hivatkozva, hogy megszegte a bevándorlási törvényt. Az amerikai hatóságok a közelmúltbeli kémüggyel hoztak összefüggésbe a férfit. A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.