Bettencourt-ügy: négy őrizetbevétel csütörtökön

2010.07.15. 13:52
Négy embert előállított a francia rendőrség csütörtökön, Párizsban, mindannyian Liliane Bettencourt-hoz, a L'Oréal kozmetikai cég örököséhez közel álló személyek.

Négy személyt őrizetbe vettek csütörtökön Párizsban az adócsalási és illegális pártfinanszírozási gyanúktól terhes Bettencourt-ügyben. A botránnyal kapcsolatban három külön előzetes eljárás folyik: az előállítások a titkos hangfelvételek alapján gyanítható pénzmosásokat érintik. Az előállításokat megelőzően az ügyészség hétfőn hét helyen rendelt el házkutatást.

A France Info hírrádió információi szerint az előállítottak mindannyian Liliane Bettencourt-hoz, a L'Oréal kozmetikai cég örököséhez közel álló személyek. Egyikük François-Marie Banier fotóművész, akit a milliárdos lánya azzal vádol, hogy egymillárd euró értékben csalt ki ajándékokat szenilis anyjától. Rajta kívül a Bettencourt-vagyont kezelő cég vezetőjét, adóügyi szakértőjét, valamint a család tulajdonában lévő egyik Seychelle-sziget gondnokát hallgatja ki az ügyészség, és 48 óráig tarthatja őrizetben a négy személyt. Francoise-Meyers Bettencourt, a milliárdos lánya közben ismételte kérte anyja gyámság alá helyezését.

A feltételezhető adómegkerülési tranzakciókon kívül egyébként a botránynak a francia újságok címlapján hetek óta részletezett politikai részét is vizsgálja az igazságszolgáltatás: a jobbközép kormánypártot érintő illegális kampányfinanszírozás ügyet, valamint Eric Woerth munkaügyi miniszter funkcióhalmozásainak következményét.

A politikus felesége ugyanis a milliárdos vagyonkezelő cégénél állt alkalmazásban 2007 és 2010 között, ez idő alatt pedig Woerth a költségvetési tárca vezetőjeként az adócsalások ellen hirdetett harcot, miközben a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át adományokat a jobbközép párt számára.

A Sarkozy egyik legfőbb bizalmasának tekintett munkaügyi miniszter három hete került a támadások kereszttüzébe, miután a sajtóba kikerült titkos hangfelvételek alapján gyanítható, hogy Franciaország és Európa leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt adóparadicsomokba mentette ki vagyona egy részét. Az asszony azóta elismerte, hogy vannak svájci bankszámlái és a Seychelle-szigetek egyik tagja is az ő tulajdonában van. Ezeket eddig a francia adóhatóság elöl eltitkolta.

Az állami pénzügyi felügyelet múlt heti vizsgálata azt állapította meg, hogy Eric Woerth költségvetési miniszterként nem avatkozott bele a Bettencourt-vagyont érintő adóügyi kérdésekbe, de a milliárdos egyik korábbi könyvelője időközben azt állította: Woerth vette át azt a 150 ezer eurót, amelyet az elnökválasztási kampányban Nicolas Sarkozy támogatására szántak, törvénytelenül.