Ágnes
-1 °C
2 °C

Lemondott Hamburg polgármestere

2010.07.18. 18:55
Bejelentette lemondását az önálló német tartománynak számító Hamburg miniszterelnöke, egyben a város kereszténydemokrata polgármestere.

Vasárnap délutáni sajtóértekezletén a második legnagyobb német városban rendkívül népszerű Ole von Beust személyes okokkal indokolta, hogy augusztus 25-i hatállyal megválik tartományi kormányfői, illetve polgármesteri tisztségétől. Hivatalos nyilatkozatából az tűnt ki, hogy a konzervatív politikus belefáradt hivatalába.

Az 55 éves Ole von Beust egy éven belül már a hatodik konzervatív tartományi kormányfő, aki távozik tisztségéből, ami érzékeny csapás a kereszténydemokrata unió (CDU) élén álló pártelnök-kancellár, Angela Merkel számára.

A politikus - aki 2003-ban a nyilvánosság előtt vállalta homoszexualitását - 2001 óta állt a tartományi kormány élén. 2008 májusa óta konzervatívokból és környezetvédőkből álló kormányzatot vezetett, amely az első ilyen koalíció Németország háború utáni történetében.

Ole von Beust néhány évvel ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy a hamburgi polgármesteri hivatal, illetve a tartományi miniszterelnöki tisztség a "legszebb hivatal a világon". Lemondása még saját pártjában is meglepetést keltett.

Egyes források szerint a lemondás mögött a tartományi kormány által elhatározott iskolai reformról szóló, s egy polgári kezdeményezés által kikényszerített, ugyancsak vasárnap tartott népszavazás állt. Ezt azonban a polgármester nyilatkozatában cáfolta. Mindenesetre lemondását órákkal a referendum végeredményének közzététele előtt jelentette be.

Ole von Beust mostanáig Angela Merkel egyik legfőbb bizalmasának számított a kereszténydemokrata unióban, a napokban azonban egy interjúban szokatlanul élesen bírálta a kancellárt - általa erélytelennek tartott - vezetési stílusáért. Ole von Beust arra szólította fel Merkelt, hogy kemény kézzel vessen véget a koalíciós vitáknak.

Ole von Beust egy éven belül a hatodik konzervatív tartományi kormányfő, aki lemondott hivataláról. Az elmúlt hónapokban Dieter Althaus türingiai, Günther Oettinger baden-württembergi, Roland Koch hesseni, Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai, továbbá Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök jelentette be különböző okokból visszavonulását.

Christian Wulffot államfővé választották, Günther Oettinger pedig az Európai Bizottság energiaügyi biztosa lett, de a többiek távozását megfigyelők a helyi tartományi választások - a CDU számára kudarcot jelentő - eredményeivel, továbbá a szövetségi kormány munkájával kapcsolatos elégedetlenséggel magyarázták.

Szakértők úgy vélik: a pártelnök Merkel környezetéből lassan elfogynak a "régi támaszok", ami súlyosan érintheti a népszerűségéből rohamosan vesztő kancellárt.

Ole von Beust utóda minden valószínűség szerint a tartományi kormány belügyminisztere, Christoph Ahlhaus lesz. A Hamburgban ellenzékben lévő szociáldemokraták új választások kiírását követelték.