Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Letartóztatták a grenoble-i lövöldözőket

2010.07.18. 16:03
Rendőrökre is lőttek a péntek óta tartó grenoble-i utcai zavargásokban, azonban egyelőre nem sérült meg senki. Négy embert most gyilkossági kísérlet vádjával vett őrizetbe a francia rendőrség.

Újabb négy embert tartóztattak le a franciaországi Grenoble városában a péntek óta tartó utcai zavargásokkal kapcsolatban - írja a BBC.

A zavargások közvetlen előzménye egy kaszinó elleni rablótámadás volt pénteken. A rendőrség üldözőbe vette a rablókat, és a kialakult tűzpárbajban egyiküket, a 27 éves, büntetett előéletű Karim Boubouda-t lelőtték. A másik elkövetőnek sikerült eltűnni a rendőrök szeme elől Grenoble rossz hírű, Villeneuve nevű városrészében.

Nem sokkal ezt követően a Boubouda haláláról megemlékező, fiatalokból álló tömeg rendbontásba kezdett, boltok kirakatait törték be, több mint ötven autót felgyújtottak, sőt, egy villamost is megtámadtak.

Péntekről szombatra virradó éjszaka lövöldözés is kialakult a rendvédelmi erők és a randalírozók között. Az egyik fiatal a tömeg élére állva egy lövést adott le a rendőrök felé, akik négyszer is viszonozták a tüzet. A rendőrség közleménye szerint nem sérült meg senki.

A francia belügyminiszter szombaton a helyszínre utazott, és a rend azonnali helyreállítását ígérte. Ehhez képest szombatról vasárnapra is több mint 15 autót gyújtottak fel.

Hét embert már korábban letartóztattak engedély nélküli fegyverbirtoklásért. A vasárnap őrizetbe vett négy férfinak a gyanú szerint közvetlen köze lehet a rendőrség és a tüntetők közötti lövöldözéshez.