Kártérítést kapott a gyanútlan szlovák álcsempész

2010.07.22. 10:18
Robert Kaliňák volt belügyminiszter hónapokig titkolta, most azonban kiderült: 18 ezer euró kártérítést fizetett az állam annak a férfinak, akinek csomagjába a szlovák rendőrök robbanószert csempésztek és ottfelejtették, írja a bumm.sk.

Az év elején a szlovák rendőrök egy biztonsági akció keretében robbanószert csempésztek néhány mit sem sejtő utas poggyászába a poprádi reptéren. Ezután a bombaalkatrészeket kutyákkal keresték meg, ám az egyiket ottfelejtették, így a bőrönd tulajdonosa, Štefan Gonda robbanószerrel a csomagjában repült el Dublinba.

Két nappal később őrizetbe vette őt az ír rendőrség, miközben a fél utcát lezárták lakóhelye körül. A szlovák rendőrség csak ekkor értesítette bakijáról az ír hatóságokat. Gondát kihallgatása után szabadon engedték.

Az állam végül 18 ezer euró kártérítést fizetett Štefan Gondának, írja a Sme című lapra hivatkozva a bumm.sk felvidéki magyar hírportál.

A belügyminisztérium az infotörvény alapján tett eleget kérésüknek, és hozta nyilvánosságra a kérdéses összeget. Mivel közpénzről van szó, ez kötelessége, annak ellenére, hogy Gonda ezt nem szerette volna és a korábbi belügyminiszter erre hivatkozva tagadta meg az összeg nagyságának közlését.

Pavel Nechala jogász szerint a nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy megtudja a kártérítés összegét, ugyanúgy, ahogy Gondának joga volt ahhoz, hogy megkapja azt.  • Tippek
  • Árfolyam