Siralmas az újságírás állapota Koszovóban

2010.07.22. 16:20
Egy független szakmai szervezet szerint tragikus a média helyzete Koszovóban. Az oknyomozó, kritikus riportereket megfélemlítik, nemzetárulóként állítják be őket a balkáni államban.

Alig tud megállni a lábán a függetlenedni próbáló média Koszovóban. Nem kap hirdetői megrendeléseket, anyagi gondokkal küzd és még ráadásul öncenzúrát is gyakorolnia kell. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) az EU segítségét kéri.

A koszovói média nagy része mind anyagi, mind szerkesztési értelemben erősen függ az államtól, tette közzé az RSF nevű nemzetközi, nem kormányzati szervezet.

A sajtószabadságért küzdő RSF arra hívja fel a figyelmet, hogy a kritikus újságírókat megfélemlítik   Koszovóban. Elsősorban a kormányzat képviselői, politikusok  igyekeznek elhallgattatni azokat az újságírókat, akik a kormánnyal szemben túlzottan kritikusak lennének. Az elhallgattatási próbálkozások eredményeként a legtöbb újságíró inkább öncenzúrát gyakorol.

Gyakran válnak a függetlenebb médiáért küzdő újságírók hecckampányok céltábláivá. Ez azt jelenti, hogy  bizonyos militáns nacionalista körök, amiket főként az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg volt tagjai (ami a mostani politikai elit nagy részét jelenti) alkotnak, nemzetárulónak vagy szerb kémnek állítják be őket.

Így csekély számú  olyan médium van, amelyik próbál ellenállni a külső, kormányzati befolyásnak. Ilyenek a Koha Ditore vagy a Zeri című lapok, de az előbbit is gyakran zaklatja ellenőrzéseivel az adóhivatal.

A kormány azzal is próbálja a még kritikus hangot megütő újságírókat nyomás alatt tartani, hogy a hozzá hű médiumokat hirdetési megrendelésekkel támogatja.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet az EU jogállamiságért felelős rendőri és igazságügyi szervétől, az EULEX-től várja, hogy több figyelmet fordítson a független sajtó problémáira.