Lekapcsolt riasztó, kék halál

2010.07.25. 02:05
A kék halálba lefagyó Windowstól a felelőtlenül kikapcsolat riasztókig minden hibát elkövettek BP fúrótornyán, amely áprilisban felrobbant és elsüllyedt. A kongresszusi meghallgatásokon derült ki, hogy mi vezetett az évtized olajkatasztrófájához.

Nem egy eszköz vagy személy okozta a Deepwater Horizon tragédiáját, hanem az egész rendszer pocsékul működött. Súlyos hibák láncolata miatt borult lángba a fúrótorony.

Fekete halál

2010 április 20-án a Louisiana partjaitól 50 mérföldre lévő Deepwater Horizon fúrótorony felrobbant és elsüllyedt, tizenegy munkás meghalt. A jelenlegi becslések szerint azóta körülbelül 700 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Három hónap után sikerült elzárni az olajkutat, de még nem biztos, hogy ezzel végleg megszűnt a szivárgás.

A kárelhárítási munkálatokban 43 100 ember vesz részt 6470 vízi járművel és több tucat repülővel. Becslések szerint a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

Michael Williams, a fúrótorony egyik vezető technikusa is tanúskodott pénteken a vizsgálóbizottság előtt. Ő azért élte túl a katasztrófát, mert időben leugrott a tűzgolyóvá váló fúrótoronyról. Elmondta, hogy több kulcsfontosságú rendszer hibás volt. Az egyik riasztó például sokszor tévesen jelzett, ezért a munkások egy évvel a katasztrófa előtt lekapcsolták. "Nem akarták, hogy az emberek hajnali 3-kor felkeljenek egy hamis riasztás miatt".

Jó levegő

A bekapcsolt riasztó időben figyelmeztette volna a személyzetet a felgyülemlett metánra. De még ha riasztott is volna, a Deepwater Horizon személyzete akkor sem tudta volna kezelni a robbanékony gázt.

Volt egy rendszer, amelynek azt kellett megakadályoznia, hogy a metán a motortérbe jusson, ahol könnyen felrobbanhat. Williams elmondta, hogy a motortér nyílásait lezáró rendszer egyszer véletlenül bekapcsolt, és a nagy szívóerejű motor egyszerűen leszedte az egyik ajtót a zsanérról. Vagyis nem tudták volna elzárni a metán útját.

Egyébként ezt a rendszert is kikapcsolták, és az egész flottánál 5 éve az volt az előírás, hogy le kell kapcsolni, derült ki a meghallgatáson.

Kék halál

Mindenki ismeri a kék halált, amely a Microsoft Windows lefagyását jelzi. Williams szerint ez is gyakori hibajelenség volt a Deepwater Horizon fedélzetén. Az egyik számítógépen 1990-es évekbeli operációs rendszer futott, és olyan sokszor lefagyott, hogy a dolgozók a gépet csak "kék halál" néven emlegették.

Bár semmi nem utal arra, hogy a hibás számítógépnek is köze lett volna a tragédiához vezető eseményekhez, a fúrótorony működtetőjére rossz fényt vet, hogy ilyen elavult technológiákat használ. Egy másik tanú, Steven Bertone főmérnök is elmondta, hogy gond volt a géppel, amelynek a robbanás előtt lecserélték a merevlemezét.

A fúrótorony hibáinak történetét igen alaposan dokumentálja egy vizsgálati jegyzőkönyv, amely 7 hónappal a robbanás előtt készült. 2009 szeptemberében a BP munkatársai észrevették, hogy a Transocean, a fúrótorony tulajdonosa 390 hibát nem javított ki, és ezek közt több kritikus hiba volt. A javítás 3500 munkaórát igényelt, és egyelőre nem tudni, hogy mely problémák szűntek meg a katasztrófa napjáig.

Valaki tudta

Egy szakértő szerint a katasztrófát megelőző órákban a Deepwater Horizon fedélzetén négyszer is megpróbáltak bizonyos teszteket lefuttatni, ami arra utal, hogy valaki sejthette a bajt. Csakhogy egyik tesztet sem végezték el megfelelően.

A Deepwater Horizon fedélzetén mindenkinek joga volt leállítani a rendszer működését, ha valami hibát sejtett, de ezt sem Williams, sem mások nem tették meg. Egy független audit kiderítette, a dolgozók közül néhányan aggódtak, hogy a hibák jelentése miatt bajba kerülnének.

Már volt ilyen

Néhány szakértő összefüggéseket lát a Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófa, és az Exxon Valdez két évtizeddel ezelőtti olajszennyezése közt. 1989 március 24-én az Exxon hajójából 41 millió liter olaj ömlött a Csendes-óceánba, és ezerötszáz mérföld hosszan beszennyezte Alaszka partvidékét. Több százezer tengeri madár, vidra, fóka, hal és bálna pusztult el a szennyezéstől.

Az Alaszkában megszerzett ismereteket teljesen figyelmen kívül hagyták a Mexikói-öbölben, legyen szó akár a katasztrófa megelőzéséről, vagy a szennyezés feltakarításáról, véli Walter Parker, az Exxon katasztrófáját vizsgáló bizottság elnöke. A bizottság akkor nemcsak az okokat kutatta, hanem a zárójelentésében megfogalmazott néhány ajánlást is a jövőre nézve. Parker szerint a partmenti olajfúrást szabályozni kell, és "nem lehet hátradőlni, megveregetni az ipar hátát, hogy milyen jó munkát végeznek".

Halászok, halálok

Alaszka partjainál keresik a választ arra is, hogy milyen jövő előtt áll a Mexikói-öböl. Az Exxon olajszennyezése a halászközösségekre volt a legnagyobb hatással, mert nagyon sok faj populációja máig nem állt helyre. A helyi halászati ipar alapját adó heringek például sohasem tértek vissza.

A környezeti károk gazdasági, egészségügyi, társadalmi és pszichológiai problémákat is okoznak. Alaszkában a katasztrófa után rengetegen csődbe mentek, valamint megnőtt az öngyilkosságok, a válások és a bűncselekmények száma.  • Tippek
  • Bankszámla