Lemond a BP vezérigazgatója

2010.07.25. 07:36
Napokon belül távozik posztjáról a Mexikói-öbölben történt környezeti katasztrófa miatt bajba került BP vezérigazgatója - közölte a Sunday Telegraph brit napilap. Tony Hayward, aki a bírálatok első számú célpontja volt, még azelőtt távozik, hogy a brit energetikai óriáscég bejelenti első féléves eredményeit.

Hayward lemondását sokan követelték már régóta. Napokkal ezelőtt már megjelentek olyan sajtóhírek, amelyek szerint eldöntött tény, hogy ez meg is történik rövidesen, a cég beáldozza őt, hogy valamelyest helyreállítsa megtépázott tekintélyét.

Komoly vita zajlik az igazgatótanácsban Hayward végkielégítéséről. A brit lap úgy értesült, hogy a máskor várható összeg töredékét, valamivel több, mint egymillió fontot (343 millió forint) kap Hayward, aki a BP közleménye szerint élvezi az igazgatótanács, illetve a felső vezetés támogatását.

Tony Hayward
Tony Hayward

Tony Hayward utoljára egy hónappal ezelőtt került támadások kereszttüzébe. Két nappal azután, hogy az amerikai kongresszus bizottsága meghallgatta a katasztrófáról, nem a helyszínre sietett vissza, hanem elindult Bob nevű jachtjával az Isle of Wight nevű vitorlásversenyen tizenéves fia és egy kisebb csapat társaságában.

Az eset hatalmas felháborodást keltett az amerikai és brit vezetés köreiben, valamint környezetvédőknél. Barack Obama kabinetfőnöke az elsők között nevezte baklövésnek a BP vezetőjének kikapcsolódását. Azt hiszem, mindannyian kitalálhatjuk, hogy Tony Hayward nem csinálna nagy karriert PR-osként- mondta Rahm Emanuel az ABC amerikai tévének.