Börtönőrök engedték ki a rabokat gyilkolni

2010.07.26. 06:44
A börtönből engedték ki azokat a bérgyilkosokat, akik 17 fiatalt lőttek agyon Mexikóban július 18-án, közölte a közép-amerikai ország ügyészsége vasárnap. A fegyőrök még fegyverrel és autóval is ellátták a bandatagokat. Három embert és a börtön igazgatóját letartóztatták.

A mexikói ügyészség szóvivője szerint a börtönőrök segítségével hajtották végre a bérgyilkosok a mészárlást, amelyben bulizó fiatalokkal végeztek bő egy hónappal ezelőtt.

Ricardo Nejera elmondta, hogy a bérgyilkosokat maguk a börtönőrök látták el fegyverekkel és autóval. A fegyverekből származó lövedékek vizsgálatakor derült ki, hogy a szolgálati pisztolyokkal és puskákkal tüzeltek a gyilkosok. Az ügy miatt három börtönőrt letartóztattak, és őrizetben van a fegyintézet vezetője, Margarita Rojas Rodríguez is.

A börtönigazgatót azzal is gyanúsítják, hogy az általa "eltávozásra" kiengedett rabok Torreón bárjaiban legalább három leszámolás részesei voltak, amelyekben több mint harminc ember vesztette életét. A gyanú szerint ők lövöldöztek egy bárban 15 ember halálát okozva május 18-án, míg februárban 10 emberrel végeztek. Miután végrehajtották a támadást, visszatértek celláikba.

A börtönben tartott házkutatás során az ügyészség emberei négy lőfegyvert találtak, amelyeket a szakértői vizsgálatok szerint használtak a mészárlások során. A börtön egész személyzetétől ujjlenyomatokat vettek, mert további bűnsegédek után kutatnak a hatóságok.

A hatóságok egyelőre képtelenek megfékezni az erőszakot Mexikó északi részén. A Coahuila és Durango városok alkotta régió - amely a Lagúna néven ismert - a Sinaloa és a Zetas drogkartelek leghevesebb szembeállásának színhelye lett, és az utóbbi hónapokban Mexikó erőszakcselekményektől leginkább fertőzött régiójává vált.

A drogbandák közötti háborúban már 25 ezren vesztették életüket, hiába vezényeltek 2006 végén 50 ezer katonát a térségbe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek